Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unødig fokusering på pusten kan gi subjektive pusteproblemer

Spørsmål

Hei. Jeg har noen spørsmål angående allergi. Jeg sliter med tetthet i svelget og halsen. Først så trodde jeg det kom fra lengre ned, altså lungene. Men jeg har vært hos lunge- og hjertespesialist nå 3 ganger, og kommet frem til at jeg har 100% friske lunger og et friskt hjerte.
Men jeg er fortsatt mye plaget med pusten.Det piper, hveser og er mye slim. Hoster ikke så veldig mye, kremter mer. Det er alltid slim i halsen min.Noen ganger så føler jeg hele halsen min skal tette seg på grunn dette, og føler jeg ikke får nok luft, åndenød. Og da blir jeg selvfølgelig redd og da blir pusten enda verre. Og da baller det bare på seg med svimmelhet, skjelving og følelsen av for lite luft. Jeg tenker egentlig ganske mye på pusten min gjennom dagen. Og det irriterer meg. Det er tungt og puste både inne og ut, slik er det egentlig gjennom hele dagen. Vet ikke om dette med pusten bare kommer av at jeg faktisk er tett på grunn av slimet, eller at det å tenke på pusten hele tiden kan også gjøre pusten tung? Det er vanskelig for meg å tenke at det ikke er noe farlig. Går det an at halsen blir så tett at man ikke får puste?
Jeg er redd for at jeg skal få en alvorlig allergisk reaksjon og at halsen min da skal tette seg helt, slik at jeg ikke får puste?
Jeg har også hatt noen skremmende opplevelser da jeg har vært forkjøla, At halsen min har vært så tett at jeg må gå ut i frisk luft for at det skal åpne seg igjen, det høres egentlig litt ut som da barn har falsk krupp, hva er dette for noe? Er det farlig?
Jeg har gresspollenallergi, kryssallergi med eple. Allergisk mot hvit fisk. Og intoleranse for melk. Men dette med tettheten har jeg hatt siden jul, så det kan ikke bare være gress jeg er allergisk mot om dette skulle være allergi.
Jeg klør litt øynene, nyser egentlig ikke så mye, noen dager kan jeg nyse 3 til 4 ganger om dagen og andre dager ingen.Jeg fikk kortison i pilleform av lungelegen for 1 og et halvt år siden som jeg gikk på en periode, det hjalp veldig i den perioden. Hva er dette?

Svar

Hei.

Du stiller et veldig godt spørsmål her, dette med om det er mulig at det å tenke så mye på pusten som du gjør, kan gjøre at du opplever tungpust. Slik er det nemlig. Det er til og med ganske så vanlig.
Sannsynligheten er stor for at det er dette som er forklaringen i ditt tilfelle, siden de legen du har vært hos, ikke har funnet tegn til sykdom hos deg.

Du kan saktens diskutere med fastlegen din om du burde vært hos en øre-hese-hals-spesialist også, siden du hoster og du opplever slimproduksjon m.v., da det teoretisk sett kan ha årsaker i halsen (dvs ikke i lungene) Dette mest for å få dette også utelukket. Hvis du gjør det, så er det ihvertfall ganske så sannsynlig at det kan være mer psykologisk betinget det hele, slik du selv hadde tenkt på.

Det er slik at man lett kommer inn i en ond sirkel hvis man blir observant på pusten og hvordan man puster. Det er jo en prosess som til vanlig går helt av seg selv og som vi ikke er oppmerksom på eller ofrer en tanke. Men idet man begynner å fokusere på det, overvåke pustingen osv, slik du åpenbart gjør, så blir det vanskeligere å vanskeligere å puste normalt og uanstrengt. Det har svært mange mennesker fått oppleve. Og behandlingen er da stort sett veldig enkel og veldig effektiv: Det er å bli klar over slike mekanismer, slik at man kan slutte å være opptatt av pustingen. Da pleier slike onde sirkler å gi seg veldig raskt.

Du trenger ikke å tenke på dette med å bli så tett i halsen at du ikke får puste, jfr ditt spørsmål om dette. Det å tenke på noe så forferdelig, vil være nok i seg selv til å "få åndenød" for alle og enhver av oss.
Falsk krupp trenger du heller ikke å tenke på. Det er en infeksjonssykdom i bronkiolene (forgreningene av bronkiene) som skyldes virus. Det gir en karakteristisk "bjeffende" hoste om natten, og en ser sykdommen stort sett hos småbarn. Det er også en infeksjon, slik at man er syk og har feber. Det vil kjennes som en kraftig forkjølelse, på en måte, så du ville ikke vært i tvil om at du var syk, om du hadde hatt dette. Dette skal du også trygt la være å tenke på.

Oppsummering:
Særdeles sannsynlig at dette skyldes psykologiske forhold, slik du så smart tenkte på selv. Det forsvinner når du blir klar over det, isåfall.
Diskuter med fastlegen om du for ordens skyld bør sjekkes av en ØNH-lege.

Håper svaret og informasjonen er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-