Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung kvinne med stikkende smerter i brystet: Mest sannsynlig muskelspenninger

Spørsmål

Hei! Har en god stund nå vært plaget med både skarpe, stikkende og trykkende smerter i og rundt brystet. Det verker også i venstre arm og noen ganger er det som et elektrisk støt fra skulderen og ned til fingrene. Jeg er tidvis ganske tung i pusten, føler jeg ikke får nok luft. For et par mnd siden fikk jeg mitt første panikk-/angstanfall og ble etter det mye sengeliggende og sittende i ro. Før den tid satt jeg konstant med nesa i bøkene mine og var oppslukt i studier. Da snakker vi nesten hele dagen, helt til jeg la meg for å sove. For rundt en mnd siden ble jeg plaget med verkende smerter i beinet, litt sånn som det jeg føler i venstre arm nå. Det var veldig vondt, men gikk etterhvert over så tenkte ikke noe mer på det. Men etterhvert har jeg begynt å gruble tilbake, og begynner å bli redd for at det var en blodpropp som skapte de smertene i beina, som nå har forflyttet seg videre. Spesielt når jeg tenker på hvor stillesittende og sengeliggende jeg har vært egentlig helt siden starten av året. Jeg har tatt flere EKG siden anfallet i slutten av mars, men alt så normalt ut. Har også blitt lyttet og tatt blodprøver (vet ikke hvilke skal jeg være helt ærlig), men alt så fint ut der også. Jeg har også vært hos kiropraktor tre ganger, men det har ikke hjulpet på smertene mine. Ellers er det ingen som har hatt blodpropp i familien utenom mormor, men hun hadde kreft flere steder i kroppen, så det har vel kanskje noen sammenheng der. Litt for høyt kolesterol har jeg i nær familie, men har aldri sjekket det selv siden jeg er såpass ung. Jeg spiser relativt sunt og litt sånn som jeg vil. Har egentlig vært veldig aktiv og glad i å trene helt siden jeg var liten, men det ble det lite av når jeg startet på studier i slutten av 2018. Er 162 og veier 55 kg om det sier noe. Høres noe av dette jeg forteller bekymringsverdig ut?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 21 år, som har plager med angst. Du har i lang tid vært mye sengeliggende og tilsynelatende isolert, -en situasjon som gir god grobunn for spekulasjoner og bekymringer, inkl for helsen. Det ser ut til å ha skjedd her. 


Du har hatt "skarpe, stikkende og trykkende smerter i og rundt brystet", og smerter i venstre arm og noen ganger følelsen av et elektrisk støt fra skulderen og ned til fingrene.  Og for en måned siden hadde du verkende smerter i beinet, men det har slik jeg forstår det, gått over. Videre har du hatt følelsen av å ikke få nok luft.  Du har vært hos lege for disse tingene uten at det ble påvist sykdom, og det er bra, spesielt fordi det som hovedregel faktisk betyr at du også er frisk.


Nå har du begynt å tenke tilbake på episoden med smerter i beinet, og begynt å tenke på sammenhenger med plagene fra bryst og arm nå, og du tenker på om det kan ha vært en blodpropp "som nå har flyttet seg videre".


Beskrivelsen av dine symptomer og sykehistorie her gir imidlertid absolutt ingen som helst mistanke om dette, og grunnen til at du tenker på akkurat dette, er nok mest en bakenforliggende angst, og det at din tilværelse med mye lesing og sengeligging, gir god grobunn for slike tanker. 


Jeg tenker følgende om dine symptomer: Smertene i beinet gikk over. Da vet vi at det ikke skyldtes noe farlig, og du behøver ike å tenke mer på dette i det hele tatt, heller ikke på hva det skyldtes. Det går ikke an å si noe sikkert om i ettertid, men du har ikke behov eller nytteverdi av å vite det nå i ettertid heller, siden det gikk over. En kan lett tenke seg at det var muskulært, siden du beskriver en tilværelse med mye sengeleie, noe kroppen overhodet ikke liker.


Stikking i brystet hos en frisk ung kvinne på 21, med bakenforliggende angst, og opplevelse av å ikke få luft, høres definitivt ut som spenningsrelaterte muskelspenninger i brystkassen. Det er meget vanlig, spesielt om man er engstelig og anspent. Bekymring for slike symptomer og spekulasjoner om hva det kan skyldes, vil naturligvis øke både angst og derved tendens til muskelspenninger, slik at det meget lett blir en ond sirkel, altså angst gir muskelspenninger, som gir mer angst og derved mer muskelspenninger. Beste "kuren" er derfor å fjerne selve motoren i slike onde sirkler, dvs det å tenke på det, være opptatt av det, være redd for det. Og det oppnår man best ved å få forklaringer på hva det skyldes, slik jeg prøve å gi deg her nå.


Følelsen av elektrisk støt ned i armen skyldes en nerve som har vært under mekanisk påvirkning av noe slag, f.eks. stram nakkemuskulatur, feilbruk av kroppen (jfr sengeleie og passiv livsstil). 


Ditt avsluttende spørsmål er om noe av det du beskriver, høres bekymringsverdig ut. Det gjør det absolutt ikke. Dvs det eneste som bekymrer og ikke er så bra, er naturligvis at du har kommet deg inn i en livssituasjon med helsebekymringer og manglende fysisk aktivitet. Vi vet også at fysisk aktivitet er noe av det mest angstdempende som finnes, og det har både en her-og-nå effekt som kommer med en gang, og det har en langtidseffekt, dvs at regelmessig trening gir angstdemping og bedre psykisk helse. 

Derfor tror jeg at det beste rådet jeg kan gi deg, er å gjenoppta dine tidligere treningsvaner, kombinert med å bestemme deg om å ikke kjenne etter på kroppen så mye, for det trenger du ikke og det gir bare grobunn for nye helsebekymringer.


Håper det var greit svar. Snu dette nå med en bestemmelse om å begynne å trene igjen IDAG, det vil ha en god effekt på dette, både symbolsk og praktisk. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-