Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubevisst hyperventilering

Spørsmål

Hei. I ca en måned nå har jeg følt at jeg ikke klarer å puste skikkelig. Det er veldig vanskelig å puste inn og ut både med nese og munn og må til tider jobbe/konsentrere meg om å puste. Dette gjør at jeg puster mye og dypt som igjen gjør at jeg blir ør i hodet. Det er akkurat som at kroppen glemmer å puste til tider. Jobben min er veldig fysisk og tung, men blir tydelig påvirket i det daglige på grunn av denne pustingen. Har ikke fått sjekket dette hos lege i det siste, men ble lyst i halsen og nesen med kamera for rundt 1 år siden og da ble ingenting unormalt funnet. Ellers fungerer kroppen min som normalt. Slitt veldig mye med stress og lavt energinivå de siste 2 månedene. Kan dette være en psykisk forklaring eller kan det være for eksempel astma som har begynt/ noe annet fysisk? Har vært veldig skiftende vær og støvete der jeg jobber om det kan ha en grunn.

Kvinne 21
Svar

Hei.


Dette høres i aller høyeste grad ut som et psykologisk fenomen, og ikke som lungesykdom eller annen fysisk sykdom. Det er lett å komme inn i slike onde sirkler, hvor en blir (for) oppmerksom på pusten, som i utgangspunktet går automatisk og ubevisst, og ikke trenger å følges med på. Slike situasjoner er det lettere å komme inn i, i perioder livet med mye stress osv, slik du har. 

Det at du blir ør når du holder på med det, viser også at det er hyperventilasjon du driver med. Det gir nemlig slik ørhet. 

Det er relativt greit å komme seg ut av slike blindgater eller onde sirkler, og aller vesentligst og mest effektivt i så måte, er det å bli klar over hva dette handler om. Da får en muligheten til å ta kontroll over det. Du kan også -om du hyperventilerer så mye at du blir svimmel- forsøke øvelsen som heter "å puste i firkant". Da tegner du SAKTE en stor kvadrat i luften foran deg med fingeren, mens du puster, på følgende måte: Innpust= En strek oppover. Hvilefase (ikke-puste) = vannrett strek. Utpust= En strek nedover. Vannrett, tilbake til utgangspunktet = Hvilefase, ikke-puste. Da stopper du hyperventileringen, og ørheten avtar og forsvinner.

Jeg synes også at dersom du ikke nå ved hjelp av disse rådene blir helt kvitt dette, skal ta deg en grundigere prat med fastlegen om dette, fordi at slike samtaler med bevisstgjøring av fenomenet, er den mest effektive behandlingen.

Håper svaret og rådene er til nytte, og ønsker deg lykke til.