Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trenger jeg hjelp eller må jeg bare skjerpe meg?

Spørsmål

Hei! Da jeg var liten, slet jeg mye med mobbing. Jeg mener at siden jeg er svært følsom og sårbar fra før av, så utviklet dette seg til at jeg fikk sosial angst, depresjon og en form for spiseforstyrrelse. Jeg ble utredet for de to første nevnte hos BUP, men måtte brått slutte hos BUP. Siden jeg sluttet da jeg var 14 år har jeg slitt en del med sosiale angsten min og depresjonen. Jeg har alltid hatt veldig ustabil stemningsleie. Jeg kan gå fra å virke som verdens mest lykkeligste menneske som kan hoppe og sprette rundt rommet, til at jeg ligger i senga mi med svært negative tanker og veldig langt nede. Det er først nå i voksen alder at jeg ser hvor stort "problem" dette er. Jeg er veldig impulsiv av meg. Spiseforstyrrelsen jeg tror jeg har er at i perioder kan jeg spy maten jeg har nettopp spist, og gå perioder uten å spise, mens andre perioder kan jeg tvangsspise når jeg føler meg nedenfor. Jeg er ekstremt følsom, og den minste ting kan trigge meg å gjøre meg veldig nedenfor. Jeg kan plutselig bestemme å bruke masse penger, og andre perioder være veldig flink å spare. Jeg har fått en del spørsmål om nettopp alle disse tingene fra familien rundt, og er derfor jeg lurer på om disse problemene er verdt å dra til en psykolog for? Når jeg blir langt nede så kan det vare i 2-3 uker at jeg distanserer fra meg vennene mine og de rundt meg fordi jeg er så preget av dårlige tanker, og den sosiale angsten som ligger i hodet mitt kommer fram igjen. Har lest en del om bipolar lidelse type to og emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, og kan relaterer meg svært mye til symptomene til både begge. Jeg hadde fire samtaler med en spesialsykepleier som mente at jeg måtte møte en psykolog, og var for syk for å skrives ut. Men jeg bestemte meg plutselig for å slutte der og. Men samtidig så vet jeg ikke om problemene mine er mer normal enn det jeg tror, og at jeg egentlig må bare skjerpe meg. Derfor spør jeg etter din profesjonelle mening om dette. :)

Kvinne 19
Svar

Hei,


du opplyser at du har slitt med sosial angst og depresjon etter å ha vært utsatt for mobbing og at du har vært på BUP da du var 14 år, men at løpet ble brått avsluttet den gangen.

Av symptomer beskriver du både betydelige svingninger i stemningsleie samt impulsivitet. Du beskriver også «tvangsspising» til tiders, mens du andre ganger kan «spy maten du har nettopp spist» eller «gå perioder uten å spise». 

Du forteller at du har lest en del om bipolar lidelse samt emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse og at du gjenkjenner deg i symptomene. 

Du angir at du også har snakket med en spesialsykepleier som rådet det til å kontakte en psykolog.  

Du spør om hva som er normalt om du bør «bare skjerpe» deg. 


Du har en del symptomer som muligens kan være forenlig med en psykisk lidelse. Dette kan man dog ikke vite eller ta stilling til før du er blitt nøyaktig utredet. Utredning er meget viktig før man konkluderer med noe, særlig når du er inne i diagnoser som bipolar lidelse og emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse der du mener at du gjenkjenner deg selv. 


Jeg har ikke tro på at det du beskriver av problemer vil løse seg ved at du «bare skjerper» deg. En grunn til det er at du skriver at en spesialsykepleier som har møtt deg skal ha sagt at du bør tilses av en psykolog.

Derforpsyp vil jeg anbefale deg til å ta kontakt med en psykolog eller nærmeste DPS for å få gjennomført en ordentlig utredning der man kan konkludere hva du eventuell sliter med og hvilke tiltak som bør settes i gang slik at du får den hjelpen du har behov for og har muligheten til et liv uten plagsomme symptomer. 


Jeg vet ikke hva som har ført til at ditt tidligere løp måtte avsluttes brått slik du beskriver. Men jeg ønsker å påpeke at dette ikke bør være til hinder for deg til å opprette en ny kontakt med psykisk helsevern. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-