Tinnitus eller ikke?

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 20 år. Jeg går på studie og har mye og gjøre på studie mitt går i ett. Pluss at jeg nå har fått stadfestet at jeg har panikkangst av legen og har hatt et par panikkanfall. Men her om dagen så kom det plutselig en sånn liten svak pipelyd inni hodet mitt, men som også bare føles som en lyd fra hodet mitt som skal være der, samtidig plagsom, men som jeg som regel bare hører hvis jeg lytter godt etter og konsentrerer meg for å høre den, av og til kan det være vanskelig å få sove. Så det jeg egentlig lurer på er om dette kan være tinnitus eller om det bare er noe jeg hører enten om det er en lyd inni rommet eller om det er noe oppi hodet bare pga jeg er sliten. Jeg plages bare med dette i helt stille rom helst på kvelden når jeg skal til å sove, litt lav musikk kan få meg til å ikke høre det, og om dette også kan skylden det psykiske? For er ikke tinnitus noe som isåfall vil vare livet ut? Og er ikke egentlig også tinnitus noe som man skal høre en sterk pipelyd av konstant hele tiden eller kan det komme og gå som det vil?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg skjønner godt at du spør om dette, og jeg vil gjerne gi deg noen svært gode og viktige råd her:

DERSOM det er tinnitus, så bør du for enhver pris ikke være opptatt av det, IKKE få diagnosen stilt, ikke sette noe som helst fokus på det. Du bør faktisk ikke heller forsøke å finne ut hva det er eller ikke er, for det er også å gi det fokus. Poenget med at du absolutt ikke må gi dette noe fokus av noe slag, er at det vet vi vil forverre det, føre til at det plager deg mer osv, -uansett om vi kaller det tinnitus eller noe annet.

Tinnitus er nemlig slik at den eneste effektive behandlingen er å lære seg å ikke "lytte" på det, ikke være opptatt av det, og fremfor alt ikke prøve å bli kvitt det, for alt du foretar deg, øker tilstedeværelsen av slike lyder. Hjernen kan nemlig effektiv "filtrere" vekk tinnitus, om vi ikke er opptatt av det. Og omvendt, slike lyder kan bli svært tilstedeværende og konstant plagsomme, dersom en er oppmerksom på de. Dette har utallige personer med tinnitus forklart meg.

Tenk deg f.eks. kraftig susing fra en vifte, ventilator, varmepumpe eller en PC. Du kan sitte i den lyden hele dagen og overhodet ikke høre den, -før den skrues av. Først da hører du hvor stille det ble, og du skjønner at der har vært en lyd. Det er nettopp denne "filtrerings"-funksjonen til hjernen som dette handler om, også overfor evt tinnitus. Hvis man i det tenkte tilfellet hadde begynt å lytte på støyen fra ventilatoren, evt begynt å irritere seg, forsøke å gjøre noe med det osv osv, så hadde lyden opplevdes som både høyere og mer og mer plagsom. Og slik er det også med tinnitus.

Du spør om tinnitus kan komme og gå. Det kan ihvertfall være slik at man i lange perioder ikke legger merke til den, selv om den kanskje er der. Men det er avhengig av hvor "flink" man er til å ikke fokusere på det, jfr over.

Som du skjønner, er den eneste effektive behandling av tinnitus rent psykologisk.
Du er nå ganske så opptatt av dette du hører, uansett hva det er. Jeg tror nok også at du er tildels bekymret, lurer på om du har "fått" diagnosen tinnitus og om du skal høre på den lyden resten av livet osv osv. Jeg tror nok også at du pga den bekymringen og din usikkerhet om diagnose osv, nå er med å forsterker din "lytting", dvs at du overvåker dette mer enn nødvendig, og at du på den måten "hører" det oftere og tydeligere.
Det er nettopp derfor mitt innstendige råd til deg nå er at du ikke bør lytte på dette, ikke lure på hva det er, ikke prøve å finne ut om det er en antydning til tinnitus eller ikke, osv osv., for alt slikt vil garantert være med å øke problemet for deg, uansett årsak.

Lykke til med å øve deg i å "gi blaffen" i dette, -for det er løsningen for deg på dette, -uansett årsak!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-