Tics?

Spørsmål

Hei!
Jeg har en spesiell sak som skjer med meg. Det startet med at jeg fikk sånne "rykninger i hodet" hvor jeg vrir hodet til en av sidene i et slag "tics" anfall. Det varer bare den tiden det tar å vri hodet. De ble litt verre med tiden, og oppleves nesten som om de starter i brystet med et "sug" av adrenalin. Varierer også litt i styrke. De "små" er bare rykning, mens de store gir denne adrenalinen og kan gi flere rykninger etter en annen. Nesten som man rykker til når man skvetter av noe.
Det som er merkelig er at jeg har de ikke når jeg driver med noe. Som feks i dag har jeg drevet med oppussing, og da har jeg ikke merket noe. Så går jeg å slapper av, og ganske snart begynner det. Jeg er fullt bevisst, det vare bare sekund maks to, og enkelte kvelder har jeg flere, mens andre bare et par.
Jeg har vært undersøkt hos nevrolog som bare sjekket øyne, reflekser og sånt, men han hadde ingen god forklaring på dette.
Når jeg kjører bil, kan jeg også merke antydning til det, eller en slags "ikke akkurat vektløshet, men kanskje tyngdefølelse" spesielt om jeg kjører i store daler og dumper om du forstår.
Jeg hadde det samme for flere år siden, men det gikk bort.
Jeg har nå fått en angst for dette, og liker ikke holde meg i ro og slappe av for det er da det skjer. Jeg trodde kanskje det var hjertet, men jeg har gått med ekg og hadde små "anfall" da også, og spesialisten sier sinusrytme hele tide hvoir jeg skrev tidspunkter for disse. Lett økning i puls bare.
Faktisk kjennes det noen ganger ut som om pusten stopper et brøkdels sekund. Utrolig ubehagelig. Redd for svulst eller andre slike ting, som har gitt meg en form for epilepsi.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Vi kan og skal ikke stille diagnoser over nett, men det er vanskelig å tenke at dette handler om noe annet enn nettopp tics, som du selv er inne på. Spesielt det at du har vært legeundersøkt allerede, og man har utelukket nevrologisk sykdom hos deg.
Hadde det vært den ringeste mistanke om at dette kunne skyldes svulst, epilepsi og andre farlige ting som du selv tenker på, så hadde du garantert vært fulgt opp videre, selv ved den minste mistanke. Så det har man altså ikke hatt snev av mistanke om for ditt vedkommende, og det er jo kjempebra.

Det å ikke få svar, ikke få stilt noen diagnose, og å være usikker på årsaker til et eller annet kroppslig, er naturligvis noe som får oss alle til å begynne å gruble, og det er lett å bli bekymret i en slik situasjon. Og det er det du opplever nå.
Vi vet at tics påvirkes av ytre stress m.v., og siden dette ganske sannsynlig handler om tics, så er det svært viktig for deg nå å få bekreftet denne mulige diagnosen. Bare det i seg selv er en viktig del av behandlingen ved tics, siden der ikke finnes noen kurerende behandling i seg selv. Når jeg sier det, betyr det absolutt ikke at det vil fortsette å være slik som dette videre fremover alltid, for tics kan varierere i intensitet og komme og gå, men det er viktig å eliminert faktorer som forverrer tilstanden, slik som bekymring, stress og fokus på symptomene.

Les mer om tics her:

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/tics-og-tourettes-syndrom-1035.html?page=8

Ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, og diskuter dette videre med legen din.
Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-