Svelgvansker

Spørsmål

Hei. Har i en tid nå vært plaget med at jeg må svelge ofte. Det skjedde første gang for 2 måneder siden, det stoppet plutselig opp, midt i en setning, klarte ikke å svelge spytt. De jeg snakket med lurte på om alt var ok, det ble stopp midt i en setning. Tenkte ikke på dette mer, da det kun skjedde en gang. Så skjedde det igjen, ca 2 uker etterpå, da ble jeg i tillegg veldig tett i halsen, og til dels redd. Etter den andre gangen har det skjedd ofte, bortimot daglig. Tok kontakt med lege etter ferien, og ble henvist til legespesialist og til ultralyd av halsen, dette etter at blodprøver viste noe høyt stoffskifte. Etter utdypende prøver rundt dette viste disse prøvene normale verdier. Så nå går jeg rundt og undrer hva dette kan være. Jeg har siden 2013, da jeg fikk påvist spiserørsbetennelse brukt Nexium og Somac daglig, etter råd fra lege. Har forsøkt å holde opp, men da kommer oppstøt tilbake. Selv om jeg til tider må "ta i litt" for å svelge mat, så spiser jeg helt normalt, men føler meg varm uten å ha feber. Så nå tenker jeg det verste, altså en eller annen form for kreft, eller er det tanker som virkelig klarer å gjøre dette til et problem som ikke er der? Til info så har jeg til tider litt ubehag på sidene av halsen, men ikke så ille at jeg vil kalle det smerte. Hjertespesialisten fant ikke noe galt. Og formen er helt fin, går over en mil hver dag og jobber normalt.

Mann 45
Svar

Hei! Det er ikke så rent sjeldent problemstilling. Problemet oppstod veldig raskt og har siden blitt hyppigere i omfang. Du er blitt utredet og undersøkt av fastlege uten å finne noe. Dette utelukker en kreftdiagnose som årsak. Om det skulle ha vært kreft ville dette komme veldig gradvis. Din alder taler også sterkt imot dette. Om det hadde en nevrologisk årsak ville det heller ikke kommet i anfall, med bedring i mellom. Mest sannsynlig er det en psykisk faktor som er hovedårsak til plagene. Det kan være som et ledd i en panikkangst. Typisk for dette er at man ikke helt kan forklare årsaken selv. Det er ingen åpenbar årsak som trigger dette. Dette er dermed ikke sagt at det er årsaken og i en videre utredning vil gastroskopi være aktuelt. Det er en undersøkelse hvor man visualiserer spiserør og magesekk. Utposninger i spiserør, betennelsestilstander eller andre strukturelle årsaker fanges opp. Ta opp dette med fastlegen din neste gang.