Stressrelaterte plager?

Spørsmål

Hei. Har fått en del plager som jeg lurer på om er stress/angsteelatert, rel til overgangsalder eller grunn til å utrede nærmere. Begynte med tung pust i fjor høst. Pusten er stort sett grei nå, men kan noen dager føle at den er litt tung. Fikk også ubehag i halsen, den føles litt anstrengt, særlig om jeg må snakke mye. Får da litt rusten stemme, variabelt gjennom dagen, mest slitsomt om kvelden. Utvidede blodprøver og spirometri ok, fant bilyd på hjertet. I slutten av april ble jeg innlagt med brystsmerter og marginal tropininstigning. Ble tatt ct lungeemboli, ingen funn. Hadde en ubehagelig reaksjon på kontrastvæska, og begynte å få en del engstelse knyttet til situasjonen.Mye brystsmerter og høy puls. på ekkokardiografi og arbeids-ekg i mai, alt normalt, men likevel henvist videre til ct kardio og satt på albyl e og Lipitor 40 mg. Fikk varmefølelse og prikking i heder, føtter og tunge etter en ukes tid. Etter to uker fikk jeg høy feber, oppkast og influensasmerter. Crp 57. Kuttet ut Lipitor, og formen kom seg. Forsøkte Lipitor 10 mg, men fikk leddsmerter igjen. Deretter simvastatin 40 mg, samme reaksjon. Brukte til sammen statiner i ca tre uker. Syntes hele situasjonen var litt skummel,og hadde i starten av juli mye brystsmerter, smerter mellom skulderblad, kjeve, øre og i hendene. Innlagt igjen medio juli. Det ble da tatt kardio angiografi, friske, åpne årer. Brystsmertene har blitt så godt som borte, men har fremdeles prikking i tunge/gane, hender og føtter, varierer fra dag til dag. Noen ganger brennende følelse i tærne. Noen ganger svake øresmerter, variabelt hvilken side. Litt hoven i fingrene. Noe ubehag/nummenhet/trykk over neserota. Ubehaget i halsen har vedvart siden i fjor høst. Det nye siden midten av juli, er at jeg våkner av en følelse av at hele brystkassen skjelver/dirrer, særlig om morgenen når jeg drømmer. Når jeg blir helt våken er det normalt. Høyere puls enn normalt når jeg legger meg. Føler at kroppen er stresset og litt "skjelven".

Svar

Hei! Du har vært gjennom en omfattende utredning uten å finne noen forklaring på brystsmertene. De ville garantert ha funnet ut av det om smertene skyldes åreforkalkning eller lite hjerteinfarkt. Symptomene som du foruten beskriver, kan ikke så lett forklares ut fra en somatisk diagnose. Prikking/nummenhetsfølelse er veldig ofte typisk ved stress og engstelse. Fokus på symptomene forsterker dessuten opplevelsen. Halsplager kan selvsagt undersøkes av lege mtp infeksjon og lymfeknuter, men dersom dette er normalt, ser jeg ingen grunn til videre utredning. Det vil bare kunne forsterke plagen. Stoffskiftet bør også kontrolleres, men det regner jeg med at legen din har gjort. Bruken av kolesterolsenkende trenger heller ikke være strengt tatt nødvendig. Først kan man prøve kostholdsomlegging og kontrolere kolesterolverdiene. Om disse er fine er det ikke nødvendig med bruk av disse, Jeg forstår at all utredning tar på psykisk og skaper stress. Det er helt normalt. Det er da viktig å prøve å forstå symptomene i sammenheng slik at videre utredning kan unngås. Det kan bare forverre plagene.