Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stress eller hjertesykdom?

Spørsmål

Hei
Jente 27 år. Jobber 100% i en til tider stressende jobb. Har også en stresset personlighet og er vel til tider perfeksjonist. Tenker og planlegger mye. Bekymrer meg mye for fremtiden og ting som skal skje i fremtiden. Hjernen jobber hele døgnet. Har i det siste ved stressede jobbsituasjoner, uten nevneverdig mye fysisk aktivitet, merket at hjertet banker veldig fort og pulsen øker. Jeg kjenner tydelig at hjertet slår. Synes og jeg merker det ved stillesittende arbeid uten mye stress. I tillegg har jeg de siste dagene ved økt stress og/eller fysisk aktivitet merket en "klemmende" følelse i halsen. Det kjennes nesten som kramper av noe slag. De gir seg gjerne når jeg roer ned. Målte i går puls ved vanlig matlaging til ca 80 per minutt. Ved hvile i sofaen senere på kvelden ca60-65 per minutt
Jeg var hos legen nylig for utredning av migrene, men fant ut det mest sannsynlig dreier seg om en spenningshodepine som gjerne varer 1-3 dager i strekk. Sjekket da også blodtrykk (bruker Yasmin 21) og dette var normalt. Jeg har ikke noen sykdomshistorikk med hjertefeil, heller ikke i familien som jeg kjenner til. Men begynner å bli bekymret for at jeg så tydelig kjenner at hjertet slår og at pulsen blir så fort høy, når "klemmingen" i halsen også er der. Det skal nevnes at jeg ikke har hatt et veldig sunt kosthold i det siste, og har heller ikke vært noe særlig fysisk aktiv utenom jobb (jobber på kontor). Er 174 høy, veier ca80 kg.
Bør jeg være bekymret?
Skyldes dette bare stress og at jeg må prøve og roe ned, eller kan det være tegn på hjertefeil/hjertesykdom?

Svar

Hei.

Du er såpass ung at sannsynligheten for hjertesykdom i seg selv er svært lav her. I tillegg synes jeg dine symptomer i aller høyeste grad ikke klinger i retning av hjertesykdom, men i retning av stress og høye adrenalinnivåer. Kroppen er flink til å si ifra om hvordan vi har det, til å gi oss tilbakemeldinger om å kanskje leve noe andreledes, gire ned, delegere vekk oppgaver, unne seg ro og avspenning osv osv, men vi er nødt til å lytte til kroppens signaler, f.eks. rask puls og hjertebank, og ikke bare anse slike symptomer som en plage, men heller se på det som potensielt nyttige tilbakemeldinger fra kroppen.
Psyke og kropp, inkl. hjertet, er jo fullstendig intergrerte systemer, uten skillevegger, og det betyr at psyken påvirker kroppen og omvendt.

Det er imidlertid en ting jeg synes er viktig å få sjekket her, og det er om du kan ha høyt stoffskifte. Det er ikke uvanlig, og det vil kunne gi slike symptomer som du beskriver. Det sjekker du hos fastlegen med en blodprøve. Når du gjør dette, så få samtidig foretatt en generell sjekk, og diskuter disse symptomene du her beskriver med legen din, og spør om ikke legen er enig i det jeg her tenker om dette. Samtidig får du utelukket sykdom vha et legebesøk, noe jeg formelt sett ikke kan gjøre her over nett, uten legeundersøkelse.

Men som sagt anser jeg hjertesykdom som særdeles lite sannsynlig i dette tilfellet.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-