Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stort psykisk press

Spørsmål

Jeg skulle kanskje snakket med en lege, men jeg spør her først, det er liksom bare småting, men MANGE småting og de har bygget seg opp til et stort fjell, som jeg nå føler jeg vipper på.
Jeg jobber fult, studerer, har 2 små, driver med sport, sitter i styreverv og sier generelt ja til alt alle spør om.
Problemet er at jeg nå har kommet dit at jeg fortsatt sier ja og prøver å organisere og prioritere, men hodet mitt funker ikke. Jeg klarer ikke å tenke, jeg klarer ikke å være rasjonell, hodet mitt koker over. Jeg får ikke sove, jeg ligger å tenker å grubler, men når jeg sovner så kan jeg sove i 12 -16 timer uten noe problem så fremt jeg ikke blir vekt. For noen uker siden tok jeg faktisk egenmelding for å bare få til å sove.
I det siste har jeg:
- slitt med å sovne, men samtidig kunnet sove uendelig når jeg har sovnet, konstant TRØTT og uopplagt.
- sliter med sinne, jeg blir sint på mann og barn, tolmodigheten er ikke eksisterende. Dette liker jeg ikke, det er ikke meg.
- sliten
- trist, synes synd på meg selv, gråter lett. Konstant dårlig samvittighet for alt mulig.
- har et barn med litt ekstra behov, kjenner mye på at det får mye tilrettelegging av dagene og den andre må klare seg mer selv.
- føler meg rett og slett helt tappet for alt overskudd og energi, samt at humørsvingningene mine er ekstreme og jeg snur fort.
- Jeg kommer ikke i gang med enkle oppgaver, sitter bare å gjør ingenting, helt handlingslammet.

Ellers gjennom flere år:
- går all in for noe når jeg bestemmer meg, både gjøremål og personer og slikt, men blir fort lei
- hodet mitt koker, usikker, beslutningsvegring, alt må planlegges og struktureres. Alle andre ser på meg som en målrettet, strukturert og initiativrik person som alltid stiller opp og er lett å be, men inni meg koker det og jeg sliter med å strukturere ting.
- overanalyserer alt
-indre uro og kosentrasjonsvansker
- kontrollfreak, men samtidig rotete
- blir sint om jeg ikke får nok søvn
hjelp, dette er noe av det.

Svar

Hei! Det er ikke en uvanlig problemstilling. Kroppen reagerer på stress og påkjenning både psykisk og fysisk. Manglende konsentrasjon, uro, søvnproblemer, sinne osv. Det er viktig å bryte denne sirkelen som kan bli selvforsterkende. Det er også viktig å være klar over at det er sjeldent noen grunn til å utredes med kroppslig årsak til dette f eks blodprøver, røntgen osv. Kroppen reagerer med symptomer fra mage , hjerte osv ved psykisk stress. Fastlege kan naturligvis utelukke viktige årsaker som stoffskifte, blodmangel eller lignende, men videre er det viktig med hjelp for å organisere og sortere tanker og oppgaver. Det vil en psykolog kunne hjelpe deg med. Du må lære deg å sette klare grenser, kunne si nei, for å få tilbake overskuddsenergi og dermed vil hodet tenke klarere igjen. Jeg er sikker på at du vil komme tilbake slik du var med riktig hjelp.