Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål om motoriske tics hos barn

Spørsmål

Tics hos barn, 7 år. Sliter ellers med forstoppelse, enurese og sengevæting. Får oppfølging av sykehuset for dette, kom plustelig enurese på dagtid for et år siden. Sykehuset mener det oppstod grunnet forstoppelse. Vi foreldre maser mye om dette. Har klokke som vibrerer og går på sterk dose med Movicol jr. Vi stresser nok barnet med dette. Startet med «gaping» i oktober. Filmet og gikk til fastlegen, hun mente det var ytre stress. Vi skulle se det an. Nevnte det igjen for fastlegen i mars, da vi opplever økende tics. Det kommer og går i perioder, men føler det er svake tics hele tiden. Det er gaping, geiping og noe annet med munn og nese. Øker og avtar. Men føler det er mye. I mars mente legen det kom av ytre stress, og det ikke er tourettes. Vi er bekymret. H*n plages med det til tider. Er daglig og merker det øker på noen dager, og roligere andre dager. Vi kommenterer det ikke, snakker om at det er en uvane dersom h*n nevner det selv. Snakket med lærer. Han sa det var voldsomt en dag her, og roligere andre. Skoleflink, og god konsentrasjon. Noe engstelig/forsiktig som person før h*n blir trygg. Hva gjør vi? Er redd dette kan utvikle seg dersom vi ikke tar tak i det. Finnes det hjelp? Bør h*n utredes på BUPA eller lignende?

Kvinne 35
Svar

Hei, det er fint at dere tar kontakt og jeg forstår at dere kan bli bekymret. Du er selv opptatt av at det kan være ytre stress som opptatthet av forstoppelse og enurese kan være årsak til tics, og det kan nok stemme. Samtidig tenker jeg at det er viktig at dere som foreldre, og barnet deres også, får en mer sikker forklaring. Jeg vil derfor oppfordre dere til å få en henvising til deres lokale BUP, der man kan gjøre en generell barnepsykiatrisk kartlegging. Noen ganger kan det være slik at tics henger sammen med andre tilstandre som ADHD, tvang eller depresjon. Det høres ikke slik ut hos barnet deres, men det vil utreder på BUP tenke på sammen med dere. Hos BUP er de også vant til å tenke bio-psyko-sosialt, slik at stress rundt de kroppslige plagene med forstoppelse og enurese kan kartlegges. Kanskje må dere sammen med BUP og barnelege vurdere hvordan behandling og regime for dette kan gjøres på best mulig måte for å redusere stress. Behandling av tics går på å kartlegge om barnet kjenner et forvarsel, som kan være ubehagelig, før et tics, og forsøke å avlære å reagere med tics på et slik forvarsel. Det bør gjøres sammen med BUP. 


Jeg vil derfor anbefale en henvisning fra fastlegen din BUP. Så får dere se om BUP tenker det er aktuelt med en kartlegging nå, eller om man skal avvente ytterligere en tid. Det vil de best kunne avgjøre etter informasjon fra dere og fastlegen. Så, ja, det finnes god hjelp på BUP!


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-