Sceneskrekk

Spørsmål

Hei.

Har et problem som hemmer meg veldig.
Problemet er det å stå foran klassen å skulle prate/holde presentasjon. Dette førte til at jeg skulket veldig mye og til slutt hoppet av vgs. Nå etter flere år i arbeidslivet har jeg endelig begynt på skole igjen(ikke vgs) noe jeg er kjempeglad for og syns er helt topp - med et unntak; frykten for å stå foran klassen er fremdeles der og den er like sterk. Å stå der oppe alene er egentlig utenkelig for meg. Får totalt blackout, blir skjelven og er faktisk på nippet til å gå rett i bakken.
Jeg fatter ikke hva problemet er for jeg er ellers en veldig sosial og utadvendt type som liker å møte nye mennesker. Når jeg var i militæret hadde jeg ingen problem med å stå foran en tropp på 30 mann og rope kommandoer og jeg har heller ingen problemer med å prate til store mengder på jobben(jobber som vakt ved et stort kultursenter), men i klassen er det helt for jævlig.
Det er så ille at jeg ikke vet hvordan jeg skal klare å fortsette skolengangen. Prøver å utdanne meg innen reklame, et felt man ikke kan ha den hemningen.
Hva kan være galt?
Finnes det noen form for behandling? Psykoterapi etc.
Hva er prisen på en evt. behandling.

Håper på et grundig og oppriktig svar for det kan påvirke hele fremtiden min.

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det du beskriver er ikke så veldig uvanlig, en angst for å st foran en forsamling og skulle prestere noe. For det er det det er; en prestasjonsangst. Når du står foran klassen skal du vise hva du kan og hvem du er, og dette kan gi helt andre følelser enn å skulle være sosial eller gjøre jobben sin.

En slik angst vil kunne gå i en ond sirkel og skape en angst for selve situasjonen - uavhengig av om du vet at du har noe profft å presentere eller ikke.

I bunn og grunn handler dette om selvtillit, troen på seg selv, hvordan man ser på seg selv i forhold til andre og hva man mener man kan få til. Det handler også om redsel for å feile og for å dumme seg ut og usikkerhet på hva andres reaksjon vil være.

Selvfølgelig finnes det hjelp for dette. En psykolog vil kunne hjelpe deg til å styrke troen på deg selv og dine evner, til å tørre å ta sjanser og til å få et fornuftig forhold til hva dine medmennesker skal tro ogo mene om deg. Går du til psykolog i offentlig regi, koster dette kun egenandel på knappe 200 kroner pr gang, men velger du en privatpraktiserende psykolog kan du måtte risikere priser fra 3-400 kroner og oppover til over 1000 kroner.

Jeg vil også nevne at det finnes mye god litteratur om dette som kan hjelpe deg til å takle situasjonen foran andre mennesker, men ut fra det du beskriver tror jeg nok du kan ha glede av litt profesjonell samtaleterapi i tillegg.

Jeg foreslår at du snakker med legen din om dette og får ham til å fortelle deg om hvilke muligheter som er i ditt nærmiljø til å få kontakt med en slik terapeut. Kanskje han også kjenner til kurs som arrangeres i nærområdet - det finnes kurs i presentasjonsteknikk, å holde taler og til å få bedre selvtillit.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn