Rar jente i klassen

Spørsmål

Hei...
Det er kommet en ny jente i klassen min. Jeg lurer litt på om hun har en sykdom på grunn av oppførsel. Hun sitter helt stille og stirrer på enkelte elever i timen, uten noen grunn. Hun gjør rare bevegelser med øynene som ser ut som er ukontrolerte. Vi hadde ballkasting i gymmen, vi skulle kaste en ball på et pungt på gulvet, da hun bøyde seg ned og trillet ballen en helt annen retning. Når de andre elevene i klassen sitter helt stille med oppgaver, bryter hun plutselig ut i latterkrampe. Når jeg prøver å snakke med henne og få kontakt sitter hun helt stille eller går sin vei, hun svarer ikke på det du spør om, og det er vanskelig å få øyekontakt med henne når du snakker med henne. Hun lyver om meget alvorlige ting, som at hun ble voldtatt og senere fikk barn, noen i klassen undersøkte dette og hun innrømte at dette var løgn. Jeg og de andre i klassen har vanskeligheter for og forholde oss til henne, og hennes oppførsel.

Kvinne, 17 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner at dette er vanskelig å forholde seg til. Når hun gjør som hun gjør så kan det være vanskelig å ta kontakt og få integrert henne i klassemiljøet.

Det kan tenkes at hun er syk på ett eller annet vis, selv om det er vanskelig å tenke seg hvorfor det skulle gi slike utslag. Det kan også tenkes at det hun gjør har noe med hennes psykiske helse å gjøre, og kanskje er uttrykk for problemer som trenger behandling eller terapi.

Jeg synes ikke det er riktig av "klassen" å forsøke å løse dette problemet alene, det må være naturlig at læreren tar tak i problemet. Han/hun må jo også ha lagt merke til det som skjer?

I utgangspunktet er det ikke påkrevet at noen andre enn jenta selv skal vite noe om de problemene hun har, hvis hun vil dele det med andre er det hennes (privat-)sak. Imidlertid kan vel situasjonen bli unaturlig hvis dere andre ikke får kontakt med henne eller informasjon fra lærer om hva dere skal gjøre.

Jeg synes dere skal be læreren om råd i denne situasjonen.