Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pusteproblemer kan ofte skyldes psykologiske faktorer og spenninger

Spørsmål

Hei. Jeg har et par ting jeg lurer på. Bihuler: I et år har jeg hatt mye problemer med bihulene mine. Har slitt med tett nese i litt over et år, nesten konstant. Svært sjeldent rennende nese, men innimellom renner det noe ned i svelget. Sliter også svært mye med trykk i ansiktet. I pannen, på nesen, kinnene og i kjeven. I det siste er disse trykk smertene i ansiktet kun på venstre side. Det jeg opplever med bihulene har ikke sammenheng med forkjølelse. Mulig dette kan være kronisk bihulebetennelse? Munn/svelg: I et par dager nå har jeg hatt en brennende følelse i tunge, gane og hals.. Enkelte ganger er det ubehagelig å svelge, og kjennes noen ganger ut som at tungen hovner opp når den brennende følelsen er tilstede. Hva kan dette skyldes? Det siste gjelder pusten: Har hatt tung pust i ca. 8 år. Det hele skjedde etter en episode hvor jeg satte fast en drops i halsen som sperret alt av pust. Skremmende opplevelse av å bli kvalt. Siden den tid har jeg slitt med tung pust. I de siste årene føler jeg den er blitt litt annerledes og forverret seg veldig. Har mer tung pust enn normal. Følelse av tetthet i brystet, noe tungt som ligger oppå. Og at pusten skal forsvinne. Våkner også så og si hver morgen med denne ekstrem tunge pusten, som om alt tetter seg. Har hatt sterk helseangst i et par år, hvor jeg har gått til psykolog. Synes det har hjulpet en del, men pusten sitter fremdeles i. Jeg har også i mange år hatt et høyt stressnivå, veldig negativt stress. Som har forårsaket muskelsmerter og mye anstrengelse i kroppen. Kan pusten være psykisk? Kan det være muskelspenninger som gjør at pusten blir tyngre? Pusten er ekstra tung i stressende perioder. Kan ubevisstheten min etter den traumatisk opplevelsen gjøre at jeg har hyperventilert enkelte ganger i de fleste år, men at pusten er blitt enda verre etter jeg fikk helseangst? Veldig vond nakke/skuldre/rygg/hals. Mye spenninger. Sliter mye med stram hals og følelse av klump i halsen, mulige spenninger?

Kvinne 20
Svar

Hei.


Dine bihuleplager kan helt klart skyldes kronisk bihulebetennelse, og vi bør også tenke i retning av eventuelle allergier. Dette bør du få utredet videre og behandlet hos fastlege, evt i samarbeid med ØNH-lege. Det kan kanskje være riktig å ta et CT-bilde av bihulene dine, evt bør du henvises til ØNH-lege, og avhengig av diagnose så kan det kanskje være at du bør bruke kortisonholdig nesespray daglig over en del tid, det kan ofte hjelpe. Diskuter disse tingene med fastlegen din. Det er ganske sikkert at det bør finnes løsninger for dette, så ta tak i det.


Så til din brennende følelse i tunge, gane og hals. Dette er ikke entydige symptomer på noen konkret diagnose eller sykdom, men det kan ha årsaker som kan behandles, f.eks. sopp på tungen, for å ta et eksempel. Du bør såklart finne ut av årsaker til dette, slik at du kan få den behandling som du eventuelt trenger. Derfor lar du fastlegen undersøke tung og munnhule hos deg når du nå allikevel skal til lege (jfr over) og dersom du blir henvist til en ØNH-lege, så er jo dette også typisk noe som en ØNH-lege vil kunne hjelpe deg med


Du plages også av en følelse av tung pust, som om noe ligger oppå brystet ditt, og frykt for at pusten "skal forsvinne", og du føler "stram hals" og klump i halsen. Det er veldig vanskelig å tenke seg at dette skyldes noe annet enn psykologiske faktorer, slik du beskriver det. Det er meget vanlig, og det beskrives vanligvis slik du gjør det her. Det at du har en bakenforliggende helseangst er meget trolig "motoren" i dette, for det kan gi muskelspenninger som igjen påvirker pustemønsteret ditt, og helseangsten gjør også oftest at man "overvåker" kroppen alt for nøye, for å kjenne etter på eventuelle "symptomer", og blir man for oppmerksom på kroppen, og ikke minst pusten som faktisk ikke er noen man trenger å "kjenne etter på", så blir det ofte en ond sirkel hvor den normale og ubevisst regulerte pusterytmen forstyrres.

For å få hjelp for dette, må du blant annet selv akseptere, blant annet ved å få en bekreftelse av fastlegen på at det er slik, at det er psykologiske årsaker til disse subjektive pusteplagene. Bare det i seg selv er effektiv behandling, for da tar du bort bekymringsbiten av det hele. Og det er mulig at du burde behandles hos en psykomotorisk fysioterapeut, som jobber med spenninger i kroppen, forstyrrede pustemønstere, og som jobber med både kropp og psyke samtidig. Det er spesielt velegnet og effektiv behandling for personer med denne type psykosomatiske plager, slik du etter alt å dømme har.


Men minst like viktig er det å få behandling for den lidelsen som sannsynligvis er det som ligger bak det hele, helseangsten din.

Det finnes det svært effektiv behandling for, og det er psykologisk behandling av typen kognitiv terapi. Ta opp dette med fastlegen din, og få igangsatt slik behandling, enten hos fastlegen (endel driver med slik terapi) eller evt hos en psykolog, som fastlegen kan henvise deg til.


Jeg er sikker på at dette er plager du kan bli kvitt, og du er et ungt menneske med hele livet foran deg, og du for enhver pris unne deg å komme igang med behandling som kan gi deg et bedre liv snarest mulig.


Rent konkret synes jeg du skal bestille time hos fastlegen din nå, og da skal du ta med utskrift av spørsmål og svar her og la legen din lese igjennom dette, for her er så mye viktig informasjon i det du har skrevet, som vil hjelpe fastlegen din til å se hva problemene dine er, og hva slags behandling du trenger. Det vil være en "flying start" på legetimen og den mest effektive måten å komme igang med behandling for plagene dine, så følg dette rådet.


Håper at du har nytte av mine innspill og råd her, lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-