Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pusten går ikke på automatikk lenger. Fysisk eller psykisk?

Spørsmål

Jeg har i det siste hatt litt pustevansker. Ikke i den forstand at det er vanskelig å puste, men at pusten ikke går på automatikk. Jeg føler at jeg hele tiden må tenke på å puste inn. Når jeg hele tiden går å tenker på det så blir jeg sliten og det kan virke som om at det å puste blir vanskeligere. Jeg sover dårlig om nettene pga dette. Idet jeg er i ferd med å sovne så bråvakner jeg fordi jeg ikke puster. Da tar det ikke lang tid før tankene flyr mot "Om du sovner nå så våkner du ikke fordi du slutter å puste". Det er mulig det er en form for søvnapné, men jeg har en liten anelse at det er mer psykisk, enn fysisk. Jeg syntes uansett ikke jeg kan gå mye lenger uten å få profesjonel hjelp.

Mann 35
Svar

Hei.


Pusten vår er en helt automatisert ting, som under normale omstendigheter går av seg selv i tiår etter tiår, og som vi derfor ikke trenger å kjenne etter på, heldigvis. Men det er ikke helt uvanlig at man kan komme inn i onde sirkler hvor vi begynner å kjenne etter på pusten, begynner å lure på hva man kjenner, kanskje blir bekymret, hvilket øker oppmerksomheten på pustingen, og det hele kan lett bli en snøballeffekt, som ender i at det å puste, blir et fokus for bekymring, slik det nå er hos deg. 

Måten du beskriver dette på, gir enhver mistanke om slike årsakssammenhenger, altså "psykiske" som du kaller det. I den sammenheng vil jeg også påpeke at lungesykdommer ikke gir slike symptomer som du beskriver her. Det er tvert imot helt typisk for slike psykologiske forklaringer på subjektivt opplevde pusteproblemer. 

Bare ut fra din beskrivelse alene, er jeg tilnærmet sikker på at dette er forklaringen for ditt vedkommende.

Den beste løsningen og "behandlingen" for denne type pusteproblemer, er å få rede på hva årsakene er, og hvordan psyke og kropp virker sammen, hvordan bekymringer og økt overvåking av kroppen lager fysisk følbare "symptomer". Når man virkelig forstår sammenhenger og slutter å bekymre seg, har slike plager en sterk tendens til å forsvinne og avta. 

Kjenner du det slik allerede etter det jeg har forklart deg her, så er det kjempebra, men om det vedvarer, så er jeg enig med deg i at du trenger profesjonell hjelp, og da vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen for en eller flere grundige samtaler om disse tingene. Da bør du ta med en utskrift av spørsmål og svar her, slik at fastlegen vet hva vi har snakket om, og så kan dere fortsette ut fra dette. Enhver erfaring tilsier at dette har en svært god effekt på denne typen problemer. 

Håper svaret og rådene er til nytte. Lykke til.