Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Psykologisk forklarbare pusteproblemer

Spørsmål

Det har seg slik at for 1 år siden, så begynte jeg å bli "tung i pusten" hvor jeg måtte kave etter luft for å få den tilfredsstillelsen av å få nok luft. Hvis jeg prøvde/prøver å puste vanlig, så får jeg den følelsen av "melkesyre" som ligger bak i hodet (Muligens respirasjonssenteret - Beste måten jeg kan forklare det på). Og for å få bort den "Melkesyrefølelsen" så må jeg trekke pusten skikkelig inn for å klare det. Men her ligger problemet - Av og til så hjelper det ikke å puste skikkelig inn, og jeg får på en måte ikke "Fylt lungene helt" og det er en forferdelig følelse. Enkelte dager går det bedre, mens noen dager er det verre. Jeg har opplevd 2 perioder nå hvor det har vært på sitt verste. Da fikk jeg nesten ikke puste engang, og fikk helt panikk at jeg ringe legevakta midt på natta for å få hjelp. Det var ingen hjelp å få, og fikk bare 10 mg Sobril for å roe meg ned. Dette anfallet var det jævligste jeg har opplevd i hele mitt liv. Jeg fikk selvmordstanker og sto med kniv rettet over radialis pulsåren. Jeg har vært med dette hos fastlegen over 7 ganger nå, og de har lyttet på lungene, Spirometri, tatt en røntgen thorax og blodprøver. - Ingen funn. Veldig ofte, og spesielt etter anfallet så har jeg masse hoste og slim. Samtidig som jeg har prøvd ut Salmex og Relvar.- Ingen effekt. Spørsmålet mitt er: Hva er det jeg kan gjøre? Jeg plages med dette hver eneste dag, og dette har redusert livskvaliteten min skikkelig. Dette har påvirket livet mitt i veldig stor grad. Jeg får ikke sove om nettene, og dette påvirker skole og jobb. Jeg gråter om nettene ved anfall. Jeg har sluttet å trene, fordi jeg ikke tør det lengre. Ved anfallet så gikk jeg ned 8 kg. Har sett litt på nett, og kan dette være cystisk fibrose siden slimet mitt er veldig seigt? Er det kanskje psykisk? Har prøvd ut Bronkyl men følte bare at det ble verre. Jeg er veldig redd jeg må leve med dette hele livet, og selvmordstankene jeg får er utrolig skumle. Det har vært slik i 1 år, og jeg røyker ikke, men jeg snuser.

Mann 20
Svar

Hei.


Det er svært vanskelig å tenke seg noe annet enn at dette er psykologisk forklarbart, og at det ikke har med lunger og fysisk sykdom å gjøre, det vil si jeg er tilnærmet sikker selv uten å ha undersøkt deg, og bare ut fra din beskrivelse her.


Måten du beskriver symptomene, sykehistorien og det faktum at en ikke finner noe som helst galt på spirometri, røntgen og blodprøver, samt at du blir behandlet med beroligende medisin når du har et akutt anfall, gjør at jeg tenker dette.


Det med å ha følelsen av å ikke klare å dra ned "nok luft" i lungene høres definitivt psykisk ut. Astma kjennetegnes ved det motsatte, problemer med utpustingen. Det er ingen grunn til å mistenke cystisk fibrose, som du har lest om på nett. Forøvrig er det første bud for å komme ut av dette, at du må innføre umiddelbart totalforbud mot å lese om sykdommer og symptomer på nett, for det gir en tilnærmet full garanti for å bli verre av slike psykiske plager som dette er.


Det virker altså som at det er utelukket at du har en lungesykdom som ligger bak dette. Det høres uansett helt uutholdelig forferdelig ut å ha det slik du har det, så når en da tenker at dette er psykisk betinget og du spør om hva som kan gjøres, så blir svaret naturligvis å få psykologisk hjelp for dette. Det virker det som du så avgjort trenger, og slik behandling virker, og det fortjener du.


Så lenge en ikke setter fokus på dette, og så lenge du tenker at du kanskje har en uoppdaget lungesykdom, så blir slik nødvendig behandling utsatt, så ta derfor tak i dette så snarlig som mulig slik at du får kommet igang med behandling som kan hjelpe deg.

Det gjør du rent konkret ved å bestille time hos fastlegen, som så enten vil hjelpe deg med psykologisk behandling selv, eller henvise deg til psykolog.

Når du skal til fastlegen med dette, bør du absolutt følge følgende råd:

Ta med deg utskrift av spørsmål og svar her, og la legen din lese dette i begynnelsen av legetimen. Det er fordi det du har skrevet her, så i klartekst viser hvor ille du har det, og hva slags plager du trenger hjelp for. Så kan dere diskutere videre ut fra der vi her nå slutter, og få igangsatt behandling og hjelp for dette. Du skal selvfølgelig ikke leve med dette resten av livet, slik du frykter, og når du nå følger mitt råd her og unner deg selv hjelp for dette, så har du begynt på veien ut av dette. Det er i den forbindelse veldig viktig at du er klar over at denne typen plager faktisk lar seg behandle og du vil bli kvitt det.


Lykke til.