Psykolog og fastlege

Spørsmål

Hei!

Fikk svar fra dere sist sommer ang. samme problem. Takk for gode råd dengang.
Nå lurer jeg på hvordan jeg skal forholde meg til min egen fastlege, samt den psykologen/psykiateren jeg skal til etterhvert?

Har fått fastslått at det er psykiske årsaker til mine problemer.

Er villig til å snakke med en psykolog/psykiater for å prøve å bli kvitt plagene, men hva om ikke det hjelper meg? Kan jeg da, etter f.eks. 1/2 års behandling, og ingen fremgang, spørre om det er mulig med eksempelvis stomi-operasjon? Er klar over at det kan være et drastisk tiltak, men føler at det i tilfelle vil hjelpe meg til en bedre hverdag enn jeg har i dag, med stadige bleieskift og nøye planlegging for kortere og lengre reiser. Hva tror dere om det?

mvh.

Frustrert, men litt lettet 30åring.

Relevante sykdommer/medisiner: Dobbel inkontinens

Mann, 30 år

Svar

Hei!

Vi lager ikke journal med oversikt over tidligere henvendelser, så jeg har ikke tilgang til detaljene i din forrige henvendelse. Derfor må jeg ta et lite forbehold om hva problemet dreide seg om da.

Slik jeg forstår det er du usikker på hva som skal skje i fremtiden med ditt inkontinensproblem. Du har sikkert grublet mye på hva som er riktig vei videre og hvordan du skal takle dette problemet best mulig.

Det er bra at du føler det er riktig for deg å snakke med en psykolog, og jeg synes ikke du skal frykte at det ikke hjelper - det kan bli en selvoppfyllende profeti! Prøv å la muligheten være åpen for at du kan få hjelp og tenk positivt og optimistisk. Jeg skjønner likevel at du funderer på dette.

En stomioperasjon uten at det foreligger kreftsykdom er svært uvanlig, selv om det selvfølgelig er teknisk mulig. Jeg tror ikke mange kirurger vil synes det er en god løsning, men det kan selvsagt tenkes at det i ytterste konsekvens er nødvendig eller ønskelig. Det er også en del potensielle komplikasjoner og problemer med en stomi - og jeg vil ikke tilråde dette med mindre det er ekstreme ulemper uten. Man kan riktignok lage en såkalt avlastende stomi som siden kan legges tilbake igjen, men dette er nok ganske kontroversiell medisin både praktisk og etisk.

Jeg sier ikke at det ikke er en mulighet , men en slik beslutning må funderes veldig grundig av pasient, fastlege og spesialist.

Jeg synes ikke du skal ha det som en mulighet foreløpig, men snakke med psykolog i første omgang og håpe på at det kan gi deg hjelp. Eventuelt kan du også snakke med psykologen oom en slik stomi-løsning.

Lykke til!