Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Premenstruell dysfori

Spørsmål

Hei! Jeg har den alvorlige varianten av PMS, og det påvirker meg mest psykisk. Jeg blir utrolig trist, som om en kjær person akkurat hadde dødd. Jeg leste at en studie viste at kvinner med premenstruell dysfori har lavere nerveaktivitet, ikke bare i dagene før menstruasjonen, men ellers også. Hva betyr det å ha lav nerveaktivitet? Og er det noe man kan gjøre for å rette på det?

Kvinne
Svar

  

Du beskriver at du har den alvorlige varianten av PMS og at det påvirker deg mest psykisk. 

Du skriver at du har lest en studie som skal ha vist at kvinner med premenstruell dysfori har lavere nerveaktivitet, ikke bare i dagene før menstruasjonen, men ellers også og spør om hva det betyr samt om man kan gjøre noe med dette. 


Jeg vet ikke hvilken studie du har lest, men etter det jeg vet er det blitt kjørt studier som testet ut noen teorier om hvorfor PMS oppstår. 

Etter det jeg vet er en definitiv årsak til PMS fortsatt ukjent, men tilstanden oppfattes som et resultat av hormonelle endringer som oppstår i siste fasen av menstruasjsonsyklus. En teori går ut ifra at hormonendringene er av betydning for noen av signalsystemene i hjernen, for eksempel serotonin. 

Også kalsium og vitamin D er blitt vurdert å kunne spille en rolle. 

En annen studie har undersøkt hvorvidt det autonome nervesystemet (= den biten av nervesystemet som vi ikke klarer å styre, men som styrer for eksempel hjerte- og lungefunksjon) fungerer annerledes hos kvinner med PMS.


Det National Institute of Mental Health Premenstrual Syndrome Workshops har listet opp kriterier på hva som skal til for å få diagnosen, blant annet at symptomene må minke i løpet av de fire første menstruasjonsdager samt fravær av symptomer inntil den 12. dagen av syklusen. 


Ved behandling er det anbefalt å vurdere på en individuell basis hvilken metode som skal brukes. 

Som regel prøves preparater med få bivirkninger først, for eksempel kalsium, vitamin B6 eller en spesiell type p-pille. 

Ved manglende effekt kan man prøve en spesiell type lykkepille (selektiv SSRI). 


Dersom du føler at du har behov for behandling av dine plager bør du altså drøfte det med fastlegen for å få et individuelt opplegg samt den påkrevde oppfølgingen. 

Jeg håper at jeg har hjulpet deg på veien videre og ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-