paranoid schizofreni

Spørsmål

Hei. Jeg skulle egentlig begynne etter jul på serdolect. Men fikk avslag på et større sykehus på telemetri. Svaret jeg fikk var at de ikke kunne ta inn folk det ikke feilte noe. Nå har jeg begynt på Latuda istedet, og får selvmordstanker av atakesien, noe jeg har slitet lenge med på andre medisiner. Tok en akineton jeg hadde liggende, men det hjalp ikke mye, hvis noe i det hele tatt. Jeg er frustrert nå. Kan ikke gå på risperdal, cisordinol, seroquel, abilify, leponex eller zyprexa pga bivirkninger. Zyprexa er det eneste som lar seg gjøre nå tenker jeg, men på zyprexa levde jeg med diare ved hvert dobesøk i 2-3 år, og fikk arbeidshukommelsessvikt på slutten. I tillegg til den veldige nedstemtheten og uklare synet. Psykiateren jeg hadde da sa det var vanskelig å vite om det var medisinen eller sykdommen som ga arbeidshukommelsessvikt, selv om jeg var syptomfri, og lot meg gå på den ett år til. Helt til en annen sa at da var det lurt å bytte til seroquel, og da ga det seg etter 0,5-1 år. På Latuda, som jeg har gått på i 3 uker, merket jeg første morgen problemer med arbeidshukommelsen, men det gikk over. Nå merker jeg det en sjelden gang. Har du noen råd? Er det mulig å få igjennom telemetri på noen måte? Kanskje serdolect er medisinen for meg. Jeg er også frustrert over å ikke ha kjent på, hva er faguttrykket, kåthet i 2 år nå, noe som er et problem også på Latuda. Men det er akatesien som ikke lar seg gjøre. Det spenner seg i hele kroppen. Skal prate med psykiater i morgen, men ser ikke noen løsning selv. Ville høre om lommelegen hadde noen råd.

Mann 40
Svar

  

Hei,

du skriver at du i samråd med din behandlende psykiater har prøvd flere antipsykotika for å oppnå effekt med minst mulig bivirkninger. Du forteller at psykiateren din har foreslått Serdolect, men at det skulle tas telemetri forut der du fikk avslag fra et større sykehus for å få gjennomført det. 

Du spør om råd om du kan få tak i telemetri på en annen måte. 


Som pasient i spesialisthelsetjenesten har du rett på fritt sykehusvalg. 

Med andre ord kan din henvisning vedrørende telemetri sendes til et sykehus av ditt valg. 

På nettsidene til helsenorge.no kan du finne ulike behandlingssteder på de forskjellige fagområdene. 

De tilbyr også individuell rådgivning på telefon 800HELSE (800 43 573) i forbindelse med valg av behandlingssted. 


En annen alternative er til å henvende seg til en privatpraktiserende kardiolog / klinikk for å få gjennomført telemetri. 


Ellers opplyser du at du sliter med akatisi som dessverre er en bivirkning av mange antipsykotika. 

Du skriver at du føler at Aktineton® ikke hjelper deg mot det. 

Jeg har lest at ikke-selektive, fettløslige beta-blokkere (som for eksempel Propanolol) skal virke bedre på kroniske former av akatisi enn Akineton®, men har selv ingen praktisk erfaring med bruk av propanolol mot akatisi. 

Propanolol er dermed en idé du kan drøfte med din behandlende psykiater.

Ulempen med beta-blokkere er dog at de ofte kan ha negativ innvirkning på ereksjon.


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!