Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Paracetamol: Små marginer fra anbefalt maxdose, til farlige doser.

Spørsmål

Hei! Jeg har historie med selvskading (kutting og i det senere tabletter). I det siste har ting vært vanskelig, og jeg har tatt en del Paracet. Først perioder med 2-4 dg 10-20 tabl. Så pause noen dager, og så på igjen. Har vært kvalm og hatt "sykdomsfølelse ", men ellers ikke noe. Den siste uka har dosene økt (22, 42,pause, 22, 34). Snakket med legen min før denne økningen. Tok ikke blodprøver el noe. Fortalte min behandler på dps om de siste dagenes doser. Hun snakket med en lege da jeg var gått, og jeg måtte bort til fastlegen og ta blodprøver idag. Hva kan disse prøvene vise? Og hva skjer dersom de er "unormale"? Kan du forklare litt om hva som sannsynligvis kan skje om jeg fortsetter å ta 10-30 tabl om dagen? Vet at det kan gi leverskade, men hva innebærer det? Hva vil jeg merke evt? Hvilke symptomer gir leverskade? Alle sier det er så farlig, men jeg leste at grensen for toksiske doser er satt med god margin. Hva er evt et "sikkert" tegn til at man må/bør komme seg til lege/legevakt? Kan man vente til man blir gul i øynene/får mørk urin? Eller indikerer det alvor skade? Hva skjer på sykehuset dersom man blir lagt inn pga unormale verdier (pga tabl)? Hvor lenge må man være? Er forresten ganske stor i kroppen... Beklager mange spørsmål! Takk for svar!

Kvinne 35
Svar

Hei.

Det er leit å høre at du har det så vondt at du tar for store doser tabletter. Nå har du endel spørsmål omkring farligheten av dette, inklusiv hva du må være observant på om du fortsetter å ta for mye, og om mengdespørsmål i grenseland mot det farlig høye osv, og dette synes jeg blir etisk vanskelig å svare på, for da får jeg et inntrykk av at jeg er med å på en måte tilrettelegge for et inntak opp mot det farlige eller over i det farlige.  Håper du skjønner hva jeg mener. En skal ikke "finplanlegge" overinntak av tabletter, for å holde seg såvidt innenfor farlige grenser osv., og det ville vært feil av meg å på en måte tilrettelegge for, om jeg var for konkret i svarene til deg. Jeg skal allikevel forsøke å besvare noen av dine spørsmål om dette, i den grad jeg synes det er forsvarlig og etisk riktig.  


"Hva kan disse prøvene vise?"


Det avhenger av hva legen velger å undersøke. Men det man er spesielt opptatt av, er leverskade. Det vil blodprøver kunne vise.


 "Og hva skjer dersom de er "unormale"?"


Da vil legen orientere deg om dette, og sterkt anbefale deg å slutte med det uforsvarlig høye inntaket av tabletter. Er det evt kritisk høye, så kan sykehusinnleggelse i aller verste fall bli aktuelt.


"Kan du forklare litt om hva som sannsynligvis kan skje om jeg fortsetter å ta 10-30 tabl om dagen?"


Dersom det er 500 mg tabl du inntar, så vil 10-30 tabl pr dag tilsvare 5-15 gram paracetamol pr døgn. Leverskader kan opptre fra 10 gram pr dag, men det er individuelt, og også lavere doser enn 10 gram (20 tabletter) pr dag kan gi leverskade. "Vet at det kan gi leverskade, men hva innebærer det? Hva vil jeg merke evt? Hvilke symptomer gir leverskade?


Leverskade betyr at leveren ikke vil fungere som den skal. I verste fall kan det gi akutt leversvikt, som er dødelig. Hva man merker: en merker vanligvis ikke en begynnende leversvikt, det er bare påvisbart med blodprøver. Hvis man merker noe av en leversvikt, er den allerede langtkommet og svært alvorlig. Langtkommet leversvikt vil gi symptomer fra de fleste organsystemer: Gul hud, væskeansamlinger, omtåkethet evt koma, etterhvert mulitorgansvikt og evt død."Alle sier det er så farlig, men jeg leste at grensen for toksiske doser er satt med god margin."


Det er feil at der er gode marginer. Tvert imot er der svært små forskjeller mellom anbefalte og trygge maksimaldoser, og leverskadelige og potensielt dødelige doser, noe som gjør at det er svært viktig å under ingen omstendighet bruke mer enn anbefalte maxdoser.


"Hva er evt et "sikkert" tegn til at man må/bør komme seg til lege/legevakt?"


Du bør som du allerede gjør, holde kontakt med fastlege pga denne situasjonen.


"Kan man vente til man blir gul i øynene/får mørk urin?" 

Nei. Da har det allerede gått alt for langt.


"Eller indikerer det alvorlig skade?"

Ja, jfr over. "Hva skjer på sykehuset dersom man blir lagt inn pga unormale verdier (pga tabl)? Hvor lenge må man være?  "


Blant annet vil man bli gitt motgift, som i beste fall kan virke, men som ikke er noen garanti for å overleve.


Jeg håper at du med hjelp av din lege kommer deg ut av den vonde situasjonen du er i nå, og anbefaler deg sterkt å ikke bruke doser over anbefalte maxdoser. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-