Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overopptatt av rengjøring av anus etter dobesøk

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 34 år som har hatt et problem i mange år, som jeg aldri har våget å si til en lege. (Jeg har problemer med renhet og er høysensitiv). Men jeg har nå mannet meg opp, og henvender meg til lommelegen. Det gjelder: Når jeg går på do, og har avføring. Jeg tørker meg bak med dopapir. Jeg må hele tiden sjekke om dopapir har tørket såpass mye at dopapir er 'helt hvitt'. Når det er 'helt hvitt', slutter jeg å tørke. (det har hendt at jeg ble sår i anusen før i tiden), og nå har jeg begynt med noe nytt: Nå tørker jeg bare litt, for så å bruke våtservietter (uparfymert og nøytral), og nå er det våtserviettene som skal være 'helt hvitt' for å indikere at 'rumpen er ren'. Før i tiden dusjet jeg meg masse i rumpen etter avføring, men nå bruker jeg våtserviettene. Jeg vil også påpeke at jeg har blitt diagnostisert med vasketvang og høysensitivitet, og at denne renheten er viktig for meg. Da er spørsmålet: Skal man vaske seg i rumpen etter avføring på toalettet? Jeg har ikke råd til bidet, og vet at noen bruker dette. Eller burde jeg venne meg til å gjøre som folk flest, å bare tørke meg bak - og tåle at jeg har litt fnugg i trusen? Jeg har jo heller ikke lyst til å få sår i anus. Så hva burde jeg? Har jeg et problem her? Er slik rensing farlig for rumpen? Vennlig hilsen mann på 34 år.

Mann 34
Svar

Hei.


Skal en løse et problem, så må man alltid finne ut hva det går ut på, altså definere problemet. Først da er det mulig å finne riktige tiltak.

Ditt problem er ikke hygienemessig eller medisinsk, men psykologisk. Det består som du er klar over selv, av en overopptatthet av noe en på ingen måte trenger å være så opptatt av.  Omtrent 7 milliarder mennesker gjør seg ren i baken etter avføring hver dag, og for det helt store flertallet av disse er dette ikke noe man ofrer en tanke, men bare gjør. Og slik bør det være, fordi det er lettvint, og det å være mer opptatt av det har ingen helse- eller hygienegevinst, snarere tvert imot, det medfører et unødvendig fokus og bekymringer, slik du så godt får frem her. Det finnes mange måter å gjøre seg ren i baken på etter avføring, kulturelt avhengig. Papir, vann, bananblader, gress, bidet, -og alt fungerer. Enhver velger det som de selv synes er greit og hensiktsmessig, ut fra hva som er kulturelt akseptert, naturligvis.


Så spørsmålet ditt om man "skal vaske seg i rumpen etter avføring", er følgelig et feil spørsmål. Det er ikke noe man skal, men noe man kan, -om man ønsker det. Toalettpapir er også et fullverdig alternativ.

Velger man en metode som gir sår hud og såre slimhinner, slik du har opplevd, så er det åpenbart noe feil med metoden eller spesielt gjennomføringen for din del.

Du spør så om du burde venne deg til å gjøre som folk flest, det vil si å tørke deg med toalettpapir og "tolerere litt fnugg i trusen". Svaret på det er ja, fordi det vil være så mye enklere for deg enn å holde på slik du har gjort til nå. Og "litt fnugg i trusen", det får du ikke. Det kan alle mennesker som bruker toalettpapir som rengjøring etter dobesøk bekrefte for deg. Det du omtaler, er "tenkte fnugg". Mikrogram av avføringsrester og urin vil det være i enhver truse uansett, og det gjør ikke noe viser enhver erfaring, hverken medisinsk eller sosialt. Det løses som kjent ved å vaske undertøyet.


Tilbake til utgangspunktet: Dette er åpenbart et psykologisk problem, og ingenting annet. Det er tvangstanker, som du sikkert har skjønt selv. Og de er irrasjonelle og uten enhver praktisk nytteverdi. Siden det går an å bli kvitt tvangstanker ved hjelp av psykologisk behandling, og siden dette åpenbart er et problem for deg i hverdagen, synes jeg virkelig du skal unne deg å bli kvitt dette problemet, ved å få noen timer hos en psykolog eller hos fastlege. Klarer du å løse problemet selv ved hjelp av informasjonen og rådene her, så er jo ingen ting bedre, og da trenger du ikke profesjonell hjelp, naturligvis. Poenget mitt er at det er helt unødvendig å ha det slik du har det og streve med så unødvendige tanker, når du kan slippe å ha det slik.


Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-