Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nyfødt barn

Spørsmål

Jeg fikk mitt første barn, en datter, for fire uker siden på mandag. Omtrent fem-seks dager etter fødselen begynte jeg å reagere litt på pusten hennes. Dette har blitt mer fremtredende, men det varierer litt i grad fra dag til dag. Pusten er tidvis anstrengt (hes og tung), og luftveiene virker tette. Det er ingen surkling eller slim, og jeg kan ikke se noe i neseborene.
Hun lager mye lyder, og det piper høylydt og på en måte "knirker" fra tid til annen. Dette kan fort opphøre når hun smatter og snur seg, for så å komme raskt tilbake. Det er absolutt mest fremtredende når hun sover (hun kan puste så anstrengt og pipe så høyt om natten noen ganger at jeg selvfølgelig blir svært urolig, og jeg faktisk får problemer med å sove). I våken tilstand legger man ikke alltid merke til det, men noe anstrengt er pusten uansett.
Under amming piper det ofte veldig når hun har brystet i munnen og har pause i sugingen. Etter amming, når jeg løfter henne opp slik at hun henger på skulderen min for å rape, kan hun puste raskt og knirke/pipe fælt en liten stund før det roer seg. Ellers har hun ikke feber, hun spiser godt (hun la på seg 400 gram på en uke ved andre veiing etter hjemkomst), sover godt og er varm og god i kroppen. Hun kjemper tidvis en del med magen; hun prøver å "presse" og det kommer en del luft. Avføring og urin er normal. Jeg hadde tenkt å dra på helsestasjonen på mandag, men i natt var pusten hennes så ille at jeg ringte til legevaktwn i dag tidlig. Legen lyttet på henne, og han ringte barnelege på telefon. Her ga jeg barnelegen denne informasjonen, og han fikk høre litt pust og "lyder". Han mente at det var "myke/bløte luftveier" (han hadde et latinsk begrep på det), som visstnok kan opptre i alt i fra dager til et par månder etter fødselen. Dette var ikke farlig. Det kunne visst knirke og pipe mye, men går seg vanligvis til av seg selv etter hvert. Jeg synes at det er litt vanskelig å slå seg til ro med dette. Allmentilstanden hennes virker god ut fra det jeg kan se, men slik det høres ut virker det jo som om hun har det så anstrengt, stakkars. Barnelegen på sykehuset sa at alt var normalt før vi dro hjem etter fødselen. Jeg er så urolig; vær så snill å svare meg så raskt som mulig. På forhånd takk.

Kvinne, 1 år

Svar

Hei!
Takk for brevet ditt.
Jeg forstår veldig godt at du er engstelig, men etter å ha lest brevet ditt mener jeg at du ikke behøver å være det.
Alle nybakte foreldre går gjennom en periode hvor man må venne seg til alle de nye lydene som et barn lager i løpet av et døgn. Dette kan i begynnelsen gå en på nervene, og det kan stjele nattesøvn.
I brevet ditt finner jeg ingenting som krever legetilsyn nå, og barnet ditt virker svært godt utredet og ivaretatt av deg.
I utgangspunktet er jeg veldig opptatt av hva mor måtte mene om barnets tilstand, fordi de kjenner barnet best.
I ditt tilfelle er jeg enig med barnelegen om at dette er normale spedbarnslyder, slik du har fremstillt dette.
Jeg understreker at jeg selvfølgelig ikke kan stille noen diagnose over nettet, og er du i tvil bør du kontakte legevakten med en gang.
Dersom hvesingen tiltar og barnet får feber må du kontakte lege.
Det er bedre å ringe for mye til legevakten enn for lite.
Jeg vedlegger her en faktalink hvor du kan lese mer om hva som er normalt hos nyfødte barn, som for eksempel antall pust i minuttet, puls osv.
Jeg håper svaret virker beroligende.
Lykke til!

http://home.online.no/~kneshei/barnsyk.htm