Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nattesvette kan være et tegn på kreft, men også på psykiske spenninger

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 25 år som bekymrer meg en del over at jeg stadig vekk våkner opp klam i løpet av natten. Det er ikke så ille at jeg må skifte sengetøy, men det er likevel noe som gjør at jeg uroer meg, særlig fordi jeg vet at nattesvette er et B-symptom på kreft. Det skjer ikke hver natt, men ofte i perioder, særlig når jeg er veldig urolig og stresset fra før. Jeg har hatt det en del i det siste,og kan legge til at jeg har startet i ny jobb som nyutdannet og har flyttet, men vet ikke om dette kan ha noe med saken å gjøre. Jeg har ingen andre symptomer som nedsatt allmenntilstand, feber eller vekttap. Var hos legen i vår og fikk målt både stoffskifte, blodprosent, crp og andre verdier, men alt var normalt.Jeg er normalvektig, trener mye og har et normalt sunt kosthold. Jeg har opplevd nattesvette i flere andre perioder tidligere, da ogsp spesielt knyttet til perioder med mye stress, uten at jeg vet om dette er tilfeldig eller om det har en sammenheng. Jeg har i tillegg slitt voldsomt med både generalisert angst, panikkangst og søvnproblematikk. Jeg begynte på Zoloft 50 mg for panikkangst i januar og jeg synes at svetteplagene har forverret seg etter oppstart på disse. I felleskatalogen er hyperhidrose listet opp som bivirkning av zoloft, men om dette også gjelder på nattestid, vet jeg jo ingenting om. I tillegg kan jeg også nevne at jeg hele livet har slitt mye med at jeg veldig lett svetter i hendene, på føttene og i lysken, og generelt er veldig sensitiv for endringer i temperatur, i tillegg til at jeg har en kropp som er svært sensitiv for andre sanseinntrykk som lyd, lys, endringer i blodsukker osv. Det jeg uroer meg for er om det er en stor sjanse for at jeg går rundt med kreft eller om nattesvetten rett og slett kan være psykologisk/evt. bivirkninger av medisinen? Burde jeg komme meg til en lege kjapt eller er det andre årsaker som er mer sannsynlige? Hilsen bekymret jente.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Det virker overhengende sannsynlig at din nattesvette skyldes psykologiske faktorer og evt bivirkning av Zoloft i tillegg. Alt du forteller om, tyder i den retning. I tillegg har du jo også ved tidligere perioder i livet opplevd nattesvette, og du har en stor svettetendens generelt. Og så har du ingen andre symptomer som taler i retning av kreft, slik du forteller om selv. Videre er du legeundersøkt relativt nylig, uten at det ble funnet tegn til sykdom. 

Alt dette gjør at jeg tenker at her har en ganske så åpenbare grunner til din nattesvette, og at det ikke er noen kreftmistanke her. Jeg synes derfor ikke at du behøver å oppsøke lege for dette nå, med mindre du ønsker ytterligere hjelp for din angst og spenninger. Et annet poeng kan være å forsøke å bytte ut Zoloft med et annet preparat, om en tenker at din svetting kan ha en del med den å gjøre også, hvilket det kan.

Håper svaret er greit, og at det kan hjelpe deg til å legge fra deg tanker om kreft her. Ha det bra.