Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nærbesvimelse utløst av psykiske årsaker / vasovagal synkope

Spørsmål

Gikk på en smell for litt over et år siden etter å ha slitt med helseangst og panikkangst i ca 3 år. Etter smellen slet jeg med utmattelse og en intens angst som jeg hadde hele tiden. Det har gått sakte men sikkert fremover siden. Har opplevd mange merkelige kroppslige fenomener. Jeg takler disse ganske dårlig når jeg ikke finner en forklaring på de. Fastlegen min er flink men forklarer sjelden hva ting kommer av. Hun sier bare hun ikke er bekymret og at det mest sannsynlig er psykisk. Jeg lurte på om du kunne hjelpe meg. 1) Har lenge hatt en frykt for å besvime. Denne frykten har jeg utfordret og blitt mindre redd for. I går kveld opplevde jeg noe veldig ekkelt. Jeg sliter enda med dårlig energi og får fortsatt angst når jeg er sosial fordi jeg bruker mye energi på å holde angsten under kontroll. Jeg og min samboer skulle spise middag hos et vennepar av oss på kvelden. Hadde også vært sosial tidligere på dagen. Jeg var sliten før vi reiste dit og håpet at middagen skulle gå fort. Kvelden gikk greit, men jeg kjente jeg ble mer og mer sliten, og at jeg utover kvelden fikk hjertebank i ny og ne. Uregelmessig puls. Pusten er heller ikke så god da. Jeg pushet meg kanskje litt mye og like før vi skulle reise satte jeg meg på huk for å klappe en hund. Plutselig kjente jeg at det var som om store deler av kroppen min ble helt nummen. Akkurat som den sovnet. Kjente det mest i beina, og langs ene siden - la meg rett ned og sa: "tror jeg svimer av!" Jeg følte også et slags press mot kroppen min ned i bakken. Akkurat som om noen trykte meg ned. Jeg fikk panikk og snudde meg på magen og da kjente jeg at nakken og ene siden av hodet også hadde "sovnet".Når det ble borte prikket det heller ikke etterpå sånn som muskler gjør når de har sovnet og "våkner" igjen. Jeg kravlet meg opp ganske fort, gikk til bilen der jeg hadde et panikkanfall hjemover. Hva var dette? Holdt jeg på å svime av? Hvorfor ble kroppen plutselig nummen? Kan hjertebanken jeg har være farlig?

Kvinne 26
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 26 år, uten påviste fysiske sykdommer. Du har såvidt jeg forstår, vært undersøkt flere ganger av legen din, noe som betyr at sannsynligheten for at du faktisk heller ikke har noen sykdommer, er stor. 

Du har eller har hatt en tendens til helseangst og panikkangst, og det er et viktig poeng i denne sammenheng, for det er ikke et enten-eller fenomen, dvs noe man enten "har" eller "er helt kvitt", men kanskje mer trekk ved din personlighet, for tiden.

Nå beskriver du en situasjon hvor du etter en krevende sosial setting, opplevde symptomer som gjorde deg bekymret, og som du nå lurer på årsaken til. Du kjente at du utover kvelden ble sliten, fikk stadig mer hjertebank, men presset deg videre. Så fikk du et anfall som for meg absolutt høres ut som en typisk nærbesvimelse. Det kan man avgjort få uten at det foreligger alvorlig sykdom, for eksempel det som heter vasovagal synkope (synkope = besvimelse) Det kan du lese mer om her:

https://sml.snl.no/vasovagal_synkope

Det kan utløses av mange ting, blant annet psykologiske og følelsesmessige faktorer, som åpenbart var til stede hos deg den kvelden. Jeg synes alt i alt at det er vanskelig å tolke det du her beskriver, som noe annet enn akkurat det. Det at du kom deg så fort, taler også for denne forklaringen, og det at du ikke hadde kramper, ufrivillig vannlating, bevisstløshet osv taler i mot epilepsianfall, for å nevne noe av det jeg er sikker på at det ikke var.

Når det gjelder hjerterytmen din, som du under tilleggsopplysninger beskriver, så har denne vært undersøkt med 72-timers ekg, og det betyr at hadde du hatt noen farlig hjerterytmeforstyrrelse, så ville det ha vært oppdaget. På beskrivelsen din høres det også absolutt også ut som ufarlige ekstraslag, noe de fleste mennesker kan oppleve av og til. Slike ekstraslag kan trigges av angst, da angst gir høyere nivåer av adrenalin i kroppen, og adrenalin påvirker hjerterytmen til å kunne gi økt tendens til ekstraslag.

Det at du fikk et panikkanfall i bilen på vei hjem, har også stor informasjonsverdi her, og er med å styrke min tanke om at det du har opplevd har vært en slik vasovagal nærsynkope. Som forøvrig er helt ufarlig, og slett ikke uvanlig.

Jeg tenker også at det er veldig viktig at du får plassert denne hendelsen nå, ved å få denne informasjonen om hva det var, for da unngår du frykt for at det skal skje igjen, om det "kan være noe farlig osv", noe som bare ville ha vært med å påvirke ditt spenningsnivå og angsttendens ytterligere. 

Hvis du synes at disse forklaringene her hjelper deg til å "parkere" dine bekymringer om det som skjedde, så er det meget bra, men hvis du kjenner deg usikker, kan det kanskje være en god ide å ta en eller flere samtaler til med fastlegen om dette, for å få lagt fra deg dine eventuelle bekymringer om det som skjedde.

Håper at informasjonen er til nytte for deg. Ha det bra.