Musikk i hodet!

Spørsmål

Det gjelder min mor på 86.
Hun er helt klar i hodet. Hun er sprek for alderen men bruker høreapparat. Vi kan diskutere nyheter (hun leser aviser og ser på TV) og alt som skjer i hverdagen. Hun bor alene, er ikke glemsom (annet enn at hun husker navn litt dårlig), ordner opp i nødvendige papirer, går i banken, og er på de fleste vis stort sett slik hun var for 30 år siden.

Likevel hører hun musikk som ikke finnes. Hun har lenge hevdet at naboene i oppgangen spiller musikk, og det så høyt at hun hører den godt. Hun hører ikke musikken hele tiden, men i kortere eller lengre perioder nesten når som helst på døgnet.
Det plager henne imidlertid ikke, for musikken er gamle, gode sanger hun kjenner godt.
Hun vil ikke høre på at musikken kun finnes i hennes hode (ymtet forsiktig frempå om det en gang).
Hva kan dette skyldes, og hva gjør jeg?
Kontakter jeg hennes lege?
Takker for svar.

Sykdommer: Angina pectoris
Medisiner: Selusoc, Seroxat

Kvinne, 86 år

Svar

Hei!

Det virker som din mor fungerer bedre enn de fleste andre 86-åringer. Hun virker ryddig, klar og fornuftig.

At hun hører musikk er det vanskelig å forklare, og det er nok umulig å måle eller bevise at hun virkleig gjør dette. Jeg kunne tenke meg at hun har øresus som gir lyder, men at hun skulle høre gamle, kjente sanger på grunn av dette er vel usannsynlig? Hvis lyden er i hennes hode kan det neppe gjøres noe med likevel. Hun virker ikke psykotisk ellers, og hvis det er kun slike milde hørselshallusinasjoner hun har, som hun ikke plages av, ville det nesten være uetisk å gi henne medisiner for dette. Man kunne risikere å gi henne unødvendige bivirkninger.

Helt ærlig; Ikke gjør noe med dette! Hun har ikke plager av det selv, og plager ingen med det.