Min mor er døende - hvordan skal jeg leve?

Spørsmål

Hvordan kan jeg være en best mulig støtte for min døende mor? og er det "feil" å "gå videre" med mitt liv mens hun ligger på dødsleiet? vi har hatt mange samtaler den siste tia, og jeg opplever at allt som skal sies er blitt sagt. jeg skal selvsagt besøke henne mens hun ligger på sykehuset, men jeg har ikke lyst til å være der hele tiden, familien har våket på skift i over ei uke og vi vet hun ikke har lenge igjen, men å være på sykehuset hele tia??? hva mere du/dere?

Hilsen usikker

Kvinne, 29 år

Svar

Hei!

Dette er et svært vanskelig spørsmål uten noen opplagt fasit. Hva som er riktig og hva som ikke er riktig vil variere med hvem du spør og hvem det gjelder. Det som er riktig for meg er kanskje ikke riktig for deg.

Det er bra at du føler at dere har fått "gjort opp". Det er naturlig at man ikke klarer å være i en tilstand av sorg over lang tid, og følelsene dine for din mor og for hennes forestående død vil sikkert variere fra dag til dag. Jeg tror nok personlig at det er viktig både for dere pårørende og for din mor at hun ikke er alene i tiden før hun skal dø. Imidlertid er det viktig at dere også får pauser fra den sorgen som sannsynligvis alle opplever ved hennes "dødsleie". Det kan være en påkjenning både fysisk og psykisk å våke/sørge. Dere vet kanskje ikke sikkert hvor fort dette vil gå, og det kan tenkes at prosessen trekker ut over uker og kanskje måneder? I så fall vil det være tungt å skulle holde en kontinuerlig "vakt" ved hennes side.

Kan dere snakke med helsepersonell som steller henne eller behandler henne? Kanskje dere kan få et råd som baserer seg på hvordan situasjonen til din mor er rent medisinsk sett og ut fra hvordan pleierne ser situasjonen "utenifra"?

Dere som er pårørende kan kanskje avklare dere imellom hvem som ønsker å være der og hvem som synes det blir for mye og som trenger pauser med jevne mellomrom.

Jeg ønsker deg alt godt i denne tunge tiden.