Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mageplager og svie i klitoris: Kan det skyldes psykiske plager?

Spørsmål

For ca 2 mnd siden hadde jeg en urinveisinfeksjon som jeg fikk 5 dagers antibiotikakur for. Jeg fortsatte å svi i urinblæren og urinrør etter kur. Fikk Vagifem av legen. Da fikk jeg smerter i underlivet og ble uvel ellers. Måtte slutte. Fikk homeopatmedisin og ble bra. I 3 uker. Så begynte det igjen. Hadde også smerter over skambenet i underlivet. Etterhvert flyttet smertene seg opp til magen og nå er jeg oppblåst og uvel. Svien i underlivet har flyttet seg til klitoris. Har prøvd Bacimycin og Inotyol. Hjelper bare en kort stund. Har vært hos gynekolog 2 ganger, men fant ikke noe galt. På det tidspunktet hadde jeg typisk ikke svie i klitoris. Kom rett etterpå. Jeg har det tøft ellers i livet. Jeg sluttet med antidepressiva/sovetablett for 9 mnd siden og har har hatt sterk hodepine, verking i sete, lår og legger samt minimalt med søvn siden pillestopp. Har noen gode uker innimellom. Angst er og med i bildet. Har en flott terapeut jeg går til som sier alt vil bli bra med tiden, men jeg er så fortvilet og redd og tror at jeg aldri skal få et godt liv. Klarer ikke gå til legen min, for jeg får angst av å sitte på venteværelset og jeg er så urolig at jeg ikke klarer å sitte stille. Kan dette underlivsproblemet være psykisk? Trenger virkelig noen gode svar/råd. Hilsen Rådvill

Kvinne 62
Svar

Hei.


Slik jeg forstår det, ble du altså bedre av urinveisinfeksjonen din, og fikk en annen type plager som nå består av svie ved klitoris, og en oppblåst mage og du føler deg uvel. Du har vært hos gynekolog, som ikke finner noe galt, og det er jo bra. Ellers kunne vi lett tenkt i retning av en soppinfeksjon nedentil som følge av antibiotikakuren, for det er ikke uvanlig etter å ha brukt antibiotika. Det går også an å bli midlertidig dårlig i magen etter antibiotika, da antibiotika ikke bare dreper sykdomsfremkallende bakterier, men også de "gode" bakterien som skal være i tarmen for å opprettholde god tarmfunksjon. Det er ingen umulighet her. Det kan du bedre ved å bruke probiotika, altså sunne bakterier for tarmen. Du kan da forsøke f.eks. kefir eller Biola, evt probiotikakapsler fra apoteket. Det ville jeg nok gitt et forsøk her.

Din svie omkring klitoris er vanskeligere å uttale seg om. For du har jo med sikkerhet ingen gynekologisk forklaring på problemet, for det ville jo gynekologen ha påvist. Da er vi over i dine psykiske plager og din angst.

Ditt spørsmål her er om underlivsproblemet kan være psykisk, og det kan det. Sannsynligheten for det er ikke liten, spesielt når gynekologiske forklaringer er utelukket allerede, og fordi det er velkjent at psykiske plager kan føre til svært mange forskjellige fysiske plager. Det er almenmenneskelig og meget vanlig. Jeg skal naturligvis ikke fastslå her og nå at dette er årsaken, men det virker ikke usannsynlig.

Din angst kan også meget gjerne være hele eller deler av forklaringen på mageplagene dine, det ville ikke vært overraskende, for at psyken virker inn på mage-tarmfunksjonen, er jo noe de fleste mennesker har erfart.

Det er derfor bra at du går til psykoterapi, så fortsett med det. Du må selvfølgelig forklare terapeuten om dine kroppslige symptomer også.

Du skriver at du ikke orker å gå til fastlegen, fordi du ikke klarer å sitte på venteværelset pga uro. Hvis ikke mageplagene avtar, vil det nok etterhvert være riktig med en sjekk for magen hos fastlegen, og det kan du klarer hvis du bare avtaler de praktiske tingene omkring legetimen med legen din. Når du bestiller time, kan du snakke med legen og forklare at du ikke klarer å sitte på venteværelset pga angst, og f.eks. avtale at du står utenfor på fortauet og venter, så kan legen komme ut og hente deg, eller ringe deg da det er klart til at du kan komme inn e.l. Slikt finnes det jo enkle praktiske løsninger på, så ikke la det hindre deg i en legesjekk.

Håper at du finner noe av nytte i svaret her, og ønsker deg god bedring.