Leamus og helseangst

Spørsmål

Hei Jeg er en 34 år gammel kvinne som fikk barn for 10 måneder siden!jeg har med slitt angst/tvang siden ungdomsårene og går på 20 mg cipralex..pga graviditeten kuttet jeg til 10mg. jeg hadde en tung fødsel som ente i keisersnitt og ca 3 måneder senere fikk jeg en svangerskapsdepresjon etter mange merkelige symtomer som nummene fingre prikking i tær og bakhode.dette ble bare verre med murring/leamus i legger lår å under fotbladene så til hele kroppen...fikk ekstrem dødsangst med als/ms i tankene...har vært på utredning til nevrolog og i flere samtaler med fastlege hvor de tror det kommer av angsten,og som videre sendte meg på utredning på dps...går i samtaler og har begynt i jobb igjen etter permisjonen samt økt dosen cipralex opp til 20mg m...angsten har roet seg men symtomene er der fortsatt... Spørsmålet er:kan virkelig psyken påvirke kroppen fysiskt så mye?jeg ser og kjenner kryping og leamus i armer og ben hele tiden!evt kan det være restlesslegs syndrom?kan de komme av medisinen?har ikke opplevd dette før... Takk for svar!

Kvinne
Svar

  

Hei,

du beskriver at du er en kvinne med mangeårig angst- og tvangslidelse som har hatt svangerskapsdepresjon etter et keisersnitt. Du opplyser at du har tidligere blitt behandlet med Cipralex® 20 mg og at den dosen ble trappet ned til 10 mg i forbindelse med graviditeten, men at du etter at barnet ble født gikk tilbake til 20 mg. 


Du beskriver at du i det siste er blitt plaget med mye leamus som har fremkalt dødsangst. Du forteller at det du er mest redd for er at leamus kan være tegn på ALS eller MS samtidig som du opplyser at du er blitt utredet hos nevrolog uten at det ble funnet tegn til alvorlig sykdom. 

Du legger også frem at du i tillegg kan ha prikking i tær og bakhodet og numne fingre. 


Du spør om psyken kan påvirker kroppen fysisk i en slik utstrekning. 

Kroppen og psyke hører sammen og det skillet vi har i dag er kunstig laget. 

Angst er et godt eksempel å forklare dette på: Når vi får angst – uansett om vi har en reell grunn til det eller ikke – kommuniserer hjernen med kroppen slik at kroppen blir satt i stand til å kjempe eller flykte. Dette innebærer at musklene bør få mer næring og surstoff. Kroppen øker altså pustefrekvensen for å øke surstoff-inntaket og hjertefrekvensen for å kunne transportere surstoffet til musklene. Alt dette skjer uten at vi behøver å tenke på det eller setter det aktivt i gang. Det er altså et godt eksempel på hvor mye psyken kan påvirke kroppen. 


Du beskriver at du kjenner leamus hele tiden og spør om det kan være restless legs syndrom eller om det kan være i sammenheng med medisinen du tar. 

Cipralex® kan ifølge felleskatalogen gi blant annet skjelvinger, sanseforstyrrelser, angst og rastløshet samt trang til bevegelse som bivirkning. Dette kan muligens oppleves som «restless legs» i praksis.

Men du angir at du har brukt Cipralex over lang tid tidligere og det høres ut som at du da ikke hadde disse plagene, men at de har oppstått etter fødselen. 

Nevrologen har også utredet deg uten at det ble konkludert med restless legs syndrom. 

Selv om jeg ikke kan utelukke det helt anser jeg derfor sannsynligheten at det nå skal være Cipralex® som gir deg disse plagene som liten. 

Det man kan vurdere å gjøre er å ta en blodprøve der man bestemmer konsentrasjonen av Cipralex i blodet ditt for å utelukke at du er overdosert. Dette må du i så fall avtale med fastlegen din. Men som sagt anser jeg sannsynligheten for det som liten siden du har tålt den dosen tidligere bra over lang tid. 


Leamus kan derimot noen ganger muligens tyde på en mangel på enkelte mineraler, for eksempel kalsium eller magnesium. Man går også ut ifra at stress, angst, mangel på søvn og bruk av koffein (kaffe eller cola) kan være bakenforliggende faktorer for leamus. 


Jeg vil derfor råde deg i første omgang til å ta kontakt med fastlegen for å avklare om det er både er trygg og kan være aktuell for deg å prøve tilskudd av mineraler. Muligens vil fastlegen ta en blodprøve forut for å kartlegge hvordan mineralstatus i kroppen din er. 

Ellers kan du prøve å slutte med inntak av koffein og prøve å sørge for at du får nok søvn.


Jeg håper at jeg har besvart alt du spurte om og at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre. Jeg ønsker deg god bedring!