Lat og sytete kollega - hva gjør jeg?

Spørsmål

Jeg har en arbeidskolega som ikke gjør et ærlig arbeidsslag dagen lang. Dette er i og for seg greit nok, stillingen hans gjør at det ikke er nødvendig. Det som er forunderlig er at han klager over alt abeidet han må gjøre. Det er tydelig at han tror på dette selv. Har denne "sinnslidelsen" noe navn? Noen tips for å få få vrangforestillingen ut av hode på han?

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du skriver ikke hva dere jobber med og hvilket forhold/stilling du har til din kollega.

Dette er vel egentlig ikke en medisinsk problemstilling og jeg tviler på at diagnosen sinnslidelse er en betegnelse som passer på en slik historie.

La meg også si at det kan være lett å bedømme andre men vanskelig å gjøre en korrekt vurdering.

En person som ikke gjør så mye på jobb kan jo rett og slett være lat. Det kan også tenkes at personen er deprimert og at han har symptomer på utbrenthet. Kan det være konflikter på jobben, hjemme eller i hans følelsesliv som gjør ham lite motivert og negativ?

Jeg tror det er klokt å ikke sette merkelappen vrangforestilling og sinnslidelse før man vet mer om personen og den situasjon han er i. Det er heller ikke sikkert at det er din jobb å gjøre dette.

Er innstillingen og hans manglende arbeidslyst et problem som går utover andre på jobben kan du vurdere om du vil ta det opp med ham direkte eller snakke med tillitsvalgt/verneombud på jobben. Gjør i hvertfall det før du går til hans overordnede.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-