Kvelning som kampsporttrening?

Spørsmål

Hei!

2 spørsmål:
1.
Jeg trener kampsport, hvor vi /kveler/ hverandre etc. Treneren har fått for seg at han støtt og stadig skal demonstrere hva som skjer når noen blir kvelt til de besvimer. Han kveler /frivillige/ til de besvimer, så legger ham dem ned til de våkner igjen.

Jeg reagerer sterkt på dette. Er ikke dette medisinsk farlig? Jeg vil gjerne si ifra til ham, men da han mener det er helt forsvarlig bør jeg ha et medisinsk motargument.

2.
Den samme treneren har også fått for seg at han har kompetanse innen å fikse stive nakker. En rask vridning så det knaker bak i nakken etc. Er ikke dette en risiko å gjøre for ufaglærte? Selv er jeg redd for nakken min, så der slipper kun ordentlige leger til.

Hva mener dere? På forhånd takk.

Mann, 32 år

Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål!

Dette var et sterkt brev. Jeg er glad for at du reagerer og forstår veldig godt din reservasjon mot å bli kvalt og å la ukyndige manipulere din nakke.
Du forteller ikke hvilken kampsport dette dreier seg om, men de fleste kampsporter i Norge er tilknyttet Norges Idrettsforbund gjennom lokale lag, og dette er etter min mening en sak for Idrettsforbundet sentralt.
Ved å leke kvelning driver treneren et hasardspill av verste sort med utøvernes liv og helse. På begge sider av halsen har vi mennesker hovedpulårer som pumper blod til blant annet hjernen. I delingen av den største av disse har alle mennesker en blodtrykkreseptor (en del av åren som registrerer og opprettholder riktig blodtrykk) som kalles Glomus caroticum. Ved å påvirke denne kan mishandleren komme til å forårsake et dødelig blodtrykksfall.
I tillegg kan han forårsake skader på åreveggen som kan gi alvorlige helseproblemer og kanskje for tidlig død.
Når det gjuelder nakken din så skal ikke ufaglærte manipulere den. Dette skal overlates til kyndige folk som kiropraktorer og manuellterapeuter.
Det sier seg selv at svært mye kan gå galt.

Jeg håper du går videre med saken, fordi sånne trenere er vi absolutt ikke tjent med.

Lykke til!