Kortvarig transe i forbindelse med stress og belastning

Spørsmål

Jeg har bipolar lidelse type 2, bruker Lamictal 200 mg som stemningsstabiliserende. I perioder med stort stress og belastninger på kort tid kunne jeg oppleve å komme i en slags "transe" kortvarig, noen minutter. Husker bl.a en episode lillejulaften jeg var ute å kjørte noen ærend. Jeg hadde en opplevelse av å kjøre uten lyd, blikket fikk skylapper, omgivelsene bare forsvant. Jeg så bare veien og tenkte jeg kjører bare, alt er uvirkelig, bomull. Veien ender på en kai, men det gjør ingenting. Hadde en følelse av å miste kontakt med virkeligheten. Måtte riste på hodet, klemme med hendene, stramme musklene for å komme tilbake til virkeligheten. Skremnende opplevelse - hva er det som skjer? Kjennes som å miste vettet og fotfestet. Passer på, prøver å unngå å bli så presset når jeg er deprimert. Til info: Jeg har aldri hatt suicidale tanker.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Hei,


du beskriver at du har en kjent bipolar lidelse type 2 som du bruker Lamictal 200 mg imot. 

Du beskriver at du i perioder med stress og store belastninger på kort tid kunne oppleve en kortvarig (minutter) «transe» der du opplyser at du ikke hørte lyd og opplevde at blikket hadde «skylapper» og omgivelsene bare forsvant og du kjente at du «mistet kontakt med virkeligheten». 

Du opplevde det naturligvis som skremmende. 


Det er vanskelig å si hva det kan ha vært uten å ha sett eller undersøkt deg. 

En mulighet er at det kan dreie seg om en mulig bakenforliggende epilepsi-form. 

En annen mulighet er at stresset har utløst en del angst, noe som kan føre til blant annet tankeforstyrrelser. 

En tredje mulighet er, at det er bivirkning av Lamictal. Lamictal kan føre til søvnighet og svimmelhet. Dobbeltsyn/tåkesyn er mindre vanlige bivirkninger, mens forvirring er ifølge felleskatalogen en svært sjelden bivirkning av Lamictal. 


I første omgang vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen og vurdere i samråd med fastlegen om en henvisning til en nevrolog for å utelukke epilepsi kan være aktuelt. 

Dersom det skulle bli konkludert med at bakenforliggende årsak til dine opplevde episoder er angst i forbindelse med stress og belastning kan avspenningsøvelser og/eller mindfullness være mulige metoder som du kan bruke for å prøve å hindre slike episoder. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!