Konsentrasjonsvansker og angst

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 35år som har helt fra min barndom hatt angst og depresjon. Jeg har posttraumatisk stresslidelse og angsten og depresjonen har forverret seg det siste året. Jeg har i mange år brukt diverse ssri preperat. Jeg bruker nå 75mg zoloft og vival ved behov. Jeg har store konsentrasjonsproblemer og sterk agorafobi, sosial angst ,panikkangst og klautsrofobi og tilbakevendende depresjoner , har lite energi og veldig lav selvfølelse og mangelnde fremtidshåp. Kan det være medisinen som gjør at jeg har så store konsentrasjonsproblemer ? eller er det angsten som gjør det? Er det sannsynlig at konsentrasjonsproblemer vil bedres ved å øke dosen av zoloft? Nå når det er sommer og jeg må stille opp for familen og reise på ferier , det som for meg ikke er ferie men svært angstskapende fordi vi skal være i store folkemengder og fremede steder føler jeg behov for å ta angstdempende medisin... Jeg lurer da på om det finnes alternativ til å ta Vival hver dag i en uke? Har hørt om Serequel, er dette den medisin som kan taes ved behov som angstdempende i lave doser (25mg) ? Fungerer den på samme måte som Vival, bare at den ikke er vanedannende? Hvor lang tid tar det før den angstdempende effekten inntrer?eller er det slik at denne medisinen må taes hver dag for å ha effekt på angst? Har hørt at den gir vektøkning som bivirkning, jeg er mer enn tykk nok fra før så må ikke ese enda mer ut. Eller er det andre medisiner du vil anbefale som er angstdempende og hurtigvirkende uten at det går ut over konsentrasjonsevnen? Jeg må reise om en uke, og da må jeg være velfungerende hver dag og takle mange angstskapende situasjoner

Kvinne 35
Svar

Hei! Konsentrasjonsvansker er nok et ledd i angstproblemet. Det er ikke umulig at zoloft kan spille en rolle,men liten i forhold. Øke dosen zoloft skal gjøres i samråd med legen som har foreskrevet det. Om det bedrer konsentrasjonsvansker er umulig å si. Det er veldig individuell respons. Seroquel brukes prinært ved psykoser og manisk-depressive tilstander. Det taes som fast dose daglig og ikke som behovsmedisin. Det er ikke et angstdempende medikament i seg selv og virker ikke som vival. Jeg tviler på at det er et aktuelt medikament for deg, men det må vurderes av en psykiater. Preparatet har fått et større indikasjonsområde i den senere tid hvor enkelte pasienter angir effekt også mot angst. vektøkning kan være et problem som bivirkning . Det finnes dessverre ingen medisin mot angst som vival uten at det er avhengighetsskapende. Sobril kan imidlertid være et bedre alternativ pga kortere virketid og man blir ikke så trøtt. Jeg forstår at du har mange tanker og uro i hodet knyttet til ferien. Det er viktig å ikke la seg eksponere for mye. Si nei til ting hvis du kjenner at du mister fotfestet. Jeg ønsker deg alt vel.