Klumpfølelse i halsen

Spørsmål

Hei!

Jeg har nå vært plaget med store smerter og klumpfølelse i halsen, samt smerter øverst i brystet i over seks mnd. Det er ikke svie eller sår hals, men føles mer som "mekanisk" smerte. Har vært hos gastrospesialist og hos ØNH-lege i vår. Sistnevnte fant ingenting galt. Under gastroskopiundersøkelsen fant man ut at jeg har en mellomgulvsbrokk. Har stått fast på 40 mg Somac og gaviscon siden januar i år.

Det har altså gått seks måneder, og plagene blir bare verre. Smertene er der konstant, uten å slippe tak. Smertene har gjort at jeg noen ganger kvier meg for å spise. Under siste legebesøk lurte legen på om det kunne være angstrelatert, men det tror jeg ikke. Jeg har det ellers veldig bra, og føler at jeg har håndtert smertene bra! Jeg har vært svært optimistisk hele tiden.

Nå lurer jeg på om det kan være andre grunner til smertene? Det har blitt mer og mer smertefullt de siste mnd. Ville ikke medikamentene tatt knekken på en evt betennelse for lenge siden? Ville gastroskopien avdekket mer alvorlige tilstander som kreft i spiserør, selv om det i utgangspunktet ikke var dette man så etter? Er det andre (evt underdiagnostiserte) tilstander som kan være relatert til smerter i hals?

Jeg er ellers frisk. Har snuset fast i 5 år, men sluttet for et år siden.

Svar

Hei! Er det noe unormalt å kjenne ved undersøkelse av halsen? Struma? Lymfeknuter? Stoffskifte? Føler du at det er svelgproblemer?Mellomgulvsbrokk (diafragmahernie) gir sjeldent slike symptomer som du beskriver og er sannsynlig et tilfeldig funn. Ofte beskrives tilstand med klumpfølelse i halsen som globulus. I mage tilfeller finner man ingen sikker årsak. Det kan naturligvis være psykogent, men det er viktig å utelukke andre tilstander først. En mulighet er å svelge kontrast under røntgengjennomlysning for å se om det er ubalanse i muskulatur i spiserør, og ultralyd for å visualisere halsstrukturer. Evt CT. Alt dette beror på klinisk undersøkelse og derfor må legen din ta stilling til det