Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan tretthet være depresjon?

Spørsmål

Føler meg Alltid trett, sliten, sint irritert på mann og barn. Føler eg helst vil ligge på sofa eller seng. Og eviglang dårlig samvittighet for dette. Ønsker ikke gå på jobb, og blir fort irritert /sliten etter sosiale sammenhenger. Lurer på om jeg er deprimert, eller har sterk pms i to uker før( føles som halvparten av tida eller mer at eg er trøtt sur sliten og nedstemt) ingen sex lyst heller. Føles som jeg er en annen person en før..

Kvinne 35
Svar

  

Hei,

du beskriver at du er alltid trett, sliten, sint, irritert, nedstemt og mangler sexlyst. Dessuten forteller du at du helst vil ligge på sofa eller seng. Du opplyser at du samtidig sliter med dårlig samvittighet for det og spør om du kan være deprimert. 


Depresjon er én av flere bakenforliggende muligheter som kan forklare symptomer som tretthet, slitenhet, sinne, irritasjon, nedsatt sexlyst og nedstemthet.

Men – og det er viktig! - for å fastslå om det virkelig dreier seg om en depresjon kreves det mer utredning:

Det bør utelukkes bakenforliggende kroppslig sykdom. Det finnes nemlig flere kroppslige sykdommer som kan ligne på depresjon som for eksempel lavt stoffskifte med mer.

Dessuten bør det kartlegges objektivt med testing (f. eks. MADRS) om du har en depresjon. 

Det kan også være andre psykiske årsaker bakenfor symptomene du beskriver enn depresjon. 


Andre spørsmål man ellers kan undre seg over er for eksempel når symptomene startet, hva som forverrer dem og hva som gir bedring av symptomene? Hva er det som faktisk gir deg energi? 


Jeg vil  anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å få satt i gang en utredning.  

Jeg håper å ha kunnet hjelpe deg på veien videre og ønsker deg lykke til!