Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan stress og belastninger gi pusteproblemer?

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 39 år, i normalt god form, ikke-røyker og ingen sykdommer (som jeg vet om). Jeg har noen kilo for mye men trener 3-5 ganger pr uke og er i relativt god form. Jeg er samboer men har ingen barn. Har i ganske lang tid nå slitt litt med stressymptomer på grunn av mange utfordringer både på hjemmebane og på en travel jobb. En del ting har jeg ikke mulighet til å gjøre noe med akkurat nå, jeg har av ulike grunner ikke mulighet til å skifte jobb og jeg kan ikke gjøre noe med at nær familie har uhelbredelig kreft, så jeg må bare leve med situasjonen som den er nå, og prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg har gjort noen praktiske grep i hverdagen og kuttet ut noen fritidsaktiviteter etc. Den siste tiden har jeg kjent veldig på en trykkende følelse i brystet, tilsvarende som man har hvis man gruer seg veldig til noe, eller som om jeg har et belte som strammer om brystkassen. Den følelsen er der mer eller mindre konstant og er ganske ubehagelig, og påvirker ting som søvn, energinivå, konsentrasjon og matlyst. Det gjør også at jeg i perioder opplever en slags pusteproblemer, i form av en følelse av at jeg må trekke pusten veldig dypt for å få nok luft ned i lungene. Kombinert med dette har jeg også veldig stiv nakke og skuldre, og har fått time hos kiropraktor for å løse opp dette. Jeg antar at disse plagene mine i brystet skyldes stress (og at jeg ikke har lungekreft eller noe sånt...), særlig også siden det virker for meg som om "pusteproblemene" er litt av og på og situasjonsbetinget. Jeg klarer å trene som normalt, inkludert intervalltrening, uten at pusten plager meg nevneverdig da. Føler imidlertid på at jeg presterer litt mindre enn før på trening, men har tenkt at dette også kan skyldes stress, bekymring, slithenhet etc. Er dette noe jeg bør sjekke nærmere hos lege eller er det naturlig å tenke at det er stress...? Kan andre mer alvorlige sykdommer skape lignende problemer...?

Svar

Hei.

Jeg synes du håndterer din situasjon nå på en god måte, og jeg synes også at du tenker veldig riktig omkring det du nå kjenner fra brystkassen. Det klinger avgjort som stressrelatert, og ikke som fysisk sykdom. Helt typisk er det du beskriver som at du må "trekke pusten veldig dypt for å få nok luft ned i lungene". Det er ikke et tegn på noen fysisk sykdom, men en helt typisk opplevelse ved situasjoner hvor stress og belastninger er problematikken, og ikke fysisk sykdom. Akkurat den beskrivelsen der, de samme ordene, har jeg hørt utallige ganger før fra folk som har strie perioder i livet osv.

Ditt spørsmål er om jeg synes du bør sjekke disse tingene hos lege. Det synes jeg egentlig ikke, for dette klinger veldig i retning av stressrelaterte psykosomatiske plager, og ikke fysisk sykdom. Det måtte være om du selv tror det ville være nyttig for deg å få "parkert" hele spørsmålet "fysisk eller psykisk" ved å få en legevurdering av om du er fysisk frisk. Jeg mistenker altså ingen fysisk sykdom hos deg ut fra det du forteller her, men kjenner du selv at du tror det vil være rett for deg med en legeundersøkelse for dette formål, så er det en helt grei grunn til å oppsøke lege.

Lykke til videre.