Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan Ritalin brukes for å få mer overskudd?

Spørsmål

Hei Jeg er en dame, må jeg vel kalle meg, nå som jeg runder 40. Jeg har slitt med psykiske problemer siden jeg var 16-17år. Har vært mange ulike diagnoser gjennom årene. Vi har vel til slutt landet på dystymi og emosjonell personlighetsforstyrrelse. Dette preger livet mitt i stor grad. Jeg bruker Sobril og Seroquel i lave doser. Mitt største problem og utfordring er jo denne lette depresjonen som gjør det vanskelig å ha noen form for overskudd eller energi. Jeg hadde 1års opphold på Seroquel Men pga dystymien styrer den livskvaliteten min og det kan være tungt til og med bare å dusje. Jeg har ikke mye lyst å leve resten av livet helt tiltaksløs. Det kan til tider være en kamp med enkel rengjøring hjemme. Vondt å ikke orke det jeg ønsker med barna. Fikk høre om et menneske som fikk Ritalin i små doser for å få litt overskudd og motivasjon. Er dette noe som kunne vært aktuelt? mvh fortvilet mor

Kvinne 39
Svar

Hei.


Ritalin brukes ved ADHD og narkolepsi, og ikke ved noen andre tilstander eller sykdommer. Det brukes ikke mot diagnoser du har, og det er fremfor alt ikke noe som noen lege gir "for å få litt overskudd og motivasjon". Jeg ser derfor ikke for meg at det kan stemme at en person har fått det for å få overskudd og motivasjon. 

Det er et sentralstimulerende middel, som for eksempel amfetamin også er, og å bruke det for å få overskudd vil være misbruk med store muligheter for både avhengighet og alvorlige bivirkninger. 

Det er med andre ord helt klart ikke løsningen på dine problemer.

Jeg håper du kan finne andre løsninger, som f.eks. psykologisk behandling, og ønsker deg alt vel.