Kan medisiner gi "økt mental aktivitet"?

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 24 år som sliter veldig med indre uro og generell angstfølelse. Føler jeg er fanget i en negativ spiral nå, og at nesten ingenting jeg gjør hjelper meg ut av det. Har hatt det sånn mer eller mindre i 8 år. Har prøvd kognitiv terapi, homøopati, innleggelse, medisinsk behandling og nå går jeg til psykolog hvor jeg får emosjonsfokusert terapi. Går på en del medisiner som jeg lurer på er feil, eller ikke hjelper meg noe særlig. Fastlege har henvist meg til en psykiater jeg har gått til tidligere. Vil gjerne finne grunnen til at jeg har det slik, og lurer på om medisiner kan øke mental aktivitet?

Kvinne 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg skjønner veldig godt at du er fortvilet over at du hittil ikke har blitt bedre av alle de tiltak du har forsøkt, og jeg synes derfor også at det er bra at du nå skal til psykiater, hvilket naturligvis innebærer mulighet for at du kan bli bedre. Psykiater kan blant annet forskrive medisiner til deg, f.eks. endre nåværende medisinering, om det blir vurdert som nødvendig. 

Det du spør om her, er imidlertid vanskeligere å svare på, blant annet fordi det kommer an på hva du mener, og hva du legger i ordene "økt mental aktivitet". Du spør om medisiner kan øke mental aktivitet. Noen medisiner kan det, blant annet antidepressiva, gjennom å påvirke signalstoffene i hjernen vår. Hadde vi kunnet snakke sammen om dette, hadde det nok vært betydelig enklere å få frem hva du egentlig spør om, mer konkret. Ut fra spørsmålet ditt slik du har stilt det her, klarer jeg ikke annet enn å gi deg det helt generelle svaret du ser ovenfor, og jeg forstår godt at det neppe har spesielt stor praktisk nytteverdi for deg, dessverre. 

Derfor synes jeg du skal diskutere dette videre med psykiateren du nå skal til, det vil være riktig fagperson å diskutere dette med.

Jeg vil også presisere at det at du hittil ikke har fått noen hjelp av de tiltak og de behandlinger du hittil har vært gjennom, absolutt ikke betyr at det ikke vil være mulig å bli bedre, f.eks. nå via psykiater. Jeg ønsker deg lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn