Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg lide av depresjon?

Spørsmål

Jeg har vært sammen med mannen min i over 20 år og vi har 3 barn sammen. Jeg har kommet i den situasjonen at jeg ønsker meg ut av forholdet, på bakgrunn av en lang historie med kommunikasjonsproblemer, manglende tilhørighetsfølelse, ensomhet og har rett og slett ingen romantiske følelser igjen. Men jeg vil han godt. Etter flere år med å prøve å finne ut av dette, parterapi, kommunikasjonøvelser o.l er jeg nå til slutt gått tom. Jeg er utrolig trist, gråter mye for meg selv, vil helst ikke være hjemme og vil helst verken se eller prate med mannen min. Livet føles meningsløst og jeg føler at jeg synker ned i et mørkt hull. Jeg føler meg svært fanget da han ikke vil ut av forholdet og jeg vil gjerne gjøre denne prosessen så "smertefri" som mulig, for både han, barna og meg selv. Har ikke samvittighet til å bare gå. Men jo lengre jeg blir, jo mer håpløst føles det. Spørsmålet mitt blir da: Kan det være at jeg er deprimert? Jeg har aldri vært deprimert før, bortsett fra følt på tristhet fra tid til annen, men ikke over lengre tid. Jeg føler egentlig bare på denne tristheten når jeg er hjemme, men da er den derimot overveldende. Sammen med venner, kolleger, øvrig familie har jeg det bra og er "som før". Jeg har masse energi, er fysisk aktiv, har ikke noe angst eller negative tanker i forhold til andre ting enn forholdet og jeg fungerer greit på jobb. Sover og spiser som vanlig.

Kvinne 42
Svar

 Hei,


du beskriver at du har et ønske om å komme deg ut av ekteskapet etter 20 år siden du opplever at flere år med innsats fra din side og fellesforsøk for å rette på problemene inklusive forsøk på ulike terapiformer ikke har ført til mål.

Du forteller at du kan kjenne deg trist og kan gråte mye for deg selv og ønsker helt hverken å være hjemme eller prate med mannen din. Du beskriver at du i slike situasjoner kan oppleve å «synke i et mørkt hull».

Du spør om du kan være deprimert. 


En typisk mild, moderat eller alvorlig depressiv episode kjennetegnes vanligvis av flere symptomer slik som nedstemthet, redusert energi og et redusert aktivitetsnivå. Det er som regel vanskelig å kjenne på glede eller oppleve interesse for noe eller noen. Det er også andre symptomer slik som konsentrasjonsvansker, trettbarhet, nedsatt appetitt og forstyrret søvn som kan opptre i forbindelse med en depresjon. Typisk for en depresjon er også at stemningsleiet forandrer seg lite og varierer ikke med ytre omstendigheter. 


Siden du beskriver at du opplever symptomer kun når du er hjemme eller sammen med mannen din, men at du ellers – for eksempel når du er sammen med venner, familie eller kollegaer – har det bra og opplever deg «som før» er det lite sannsynlig at det du opplever dreier seg om en depresjon. I tillegg beskriver du at du har masse energi og er fysisk aktiv, noe som også taler mot at du lider av en depresjon. 


Samlet sett er det selvfølgelig ikke mulig å stille en diagnose over nettet, men inntrykket jeg får av din beskrivelse er at du ønsker deg ut av forholdet, men har ikke funnet en «god vei» å gjøre det på. Slik jeg forstår det ønsker du at slutten på forholdet skal helst foregå smertefritt, men at mannen din ikke er med på dette. 

Kanskje du kan skrive et brev til mannen din om hvordan du har det og opplever det og hvorfor du ønsker at slutten på forholdet blir smertefritt? 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-