Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha Aspergers syndrom?

Spørsmål

Er det en mulighet for at jeg kan ha Aspergers? Kvinne 51 år. Far med kort lunte.Autoritær mor. Snill pike og enormt følsom. Stille unnselig. Latterliggjort hvis jeg viste følelser.Ikledd meg en maske hvor jeg lar være å vise omgivelsene hvem jeg egentlig er.jeg Visste ikke hvordan og hvem jeg skulle være. Slet med å finne min identitet og sosialisering og snakk om løst og fast og ikke fokus på noe konkret har vært mitt største mareritt. Bruker stør min tid på å analysere hendelser og prøve å forstå min samhandling med andre og dem sin reaksjon.Har to barn og med en mann som har Adhd for da kan jeg på et vis skjule hvem jeg er bak han slik jeg trives med ,å være litt i bakgrunnen. På barneskolen skulle skrive stil om hva vi hadde lyst til å bli så for meg synes utvalget veldig snevert, siden jeg ikke klarte å sosialisere så skrev jeg at jeg ønsket å bli hjemmehjelp. Jeg klarte ikke fullføre min utdannelse,prøvde meg på ulike utdannelser og tenkte at hvis jeg bare jobbet hardt og målrettet nok som en robot og ikke tenkte så mye på sosialiseringen så ville det gå bra. Men nei. Jeg har hevet meg uti mange sosiale greier og bare tenkt det får gå som det går men det skjærer seg alltid og jeg forstår ikke ironi. Skjærer i nervene mine og jeg misliker disse personene som bruker det sterkt og så prøver jeg å være passelig distansert og høflig på en gang. Familien som jeg forøvrig ikke kan snakke med om disse tingene, for det pleier de ikke hos mine foreldre,de er pragmatiske og hjelpsomme men om følelser snakker man bare ikke om. Jeg gikk til psykolog i 4 år og psykologen sa jeg kunne psykologiboken innenfra. Familen skaffet meg en vaskejobb der jeg slapp å treffe andre mennesker. I årevis fungerte dette så skjedde en omorganisering og alt ble veldig vanskelig for jeg klarte ikke minglingen med andre ansatte som oppholdt seg i lokalene. Og så kunne jeg ikke si det. Prøvde bare å smile og opptre korrekt og gjøre mist mulig utav meg. Mitt store problem er at jeg ikke klarer se folk i øynene bare de nære og jeg later som med andre. Overspisin/underspisin. Utmattelse og isolasjon. Slapper av nå jeg kan lese telefonkatalogen. Gjerne en hel helg.

Kvinne 51
Svar

Hei,

du spør om du kan ha Aspergers syndrom og forteller i korte trekk om livssituasjonen din og utfordringene du har møtt så langt. 


Å stille diagnosen Aspergers syndrom er en spesialistoppgave der det gjennomføres en grundig utredning.

I utredningen inngår det blant annet at pasienten selv har samtaler med en psykolog samt at det vanligvis også blir innhentet komparentopplysninger (det vil si at noen av dine nærmeste vil bli spurt også hvordan de oppfatter deg og hvordan utviklingen din har vært). Under utredningen vil det vanligvis også bli kartlagt visse milepæler i livet rundt omkring utviklingen, for eksempel utvikling av språk, sosiale ferdigheter, lek med mer. En utredning inkluderer gjerne enda mer enn det jeg har beskrevet så langt. 


Det er altså dessverre ikke mulig å besvare ditt spørsmål om du kan ha Asperger syndrom med "ja" eller "nei" i denne settingen her.  Jeg anbefaler deg derfor til å oppsøke fastlegen din for å bli henvist til en grundig utredning til f. eks. nærmeste DPS. 

Jeg ønsker deg alt det beste på veien videre!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-