Kan det være helseangst når hjertet mitt hopper over et slag?

Spørsmål

Heisann! For rundt 10 år siden ble jeg brått rammet av panikkangst en kveld jeg lå i sengen på sovehemsen i leiligheten jeg da bodde i. Dette ledet meg inn i en syklus av helseangst og depresjon, som jeg til sist kom meg ut av noen måneder senere. I årene som har gått har jeg hatt større og mindre tilbakefall med kjennetegn av å konstant fokusere på nye symptom, men jeg vil si at det har vært en konstant bedring både for den generelle helseangsten og depresjonen. Noe som har blitt mer framtredende i de siste årene er at jeg fokuserer mye på hjerterytmen min og evt. ekstraslag (jeg tror da det er ekstraslag, det føles som fravær av et hjerteslag, for så å følges opp med et ekstra kraftig slag.). Noen ganger har også slike episoder blitt umiddelbart fulgt opp av akutt svimmelhet som går veldig fort over, og sterk uro. Denne julen fikk jeg plutselig et forholdsvis kraftig panikkanfall liggende i sengen, som artet seg med sterk og uregelmessig hjerterytme og uro. Hele episoden toppet seg med kraftig skjelving og jeg så meg nødt til å vekke hun jeg sover med for støtte. Etter en 15 minutters tid gikk det over og jeg ble ganske trøtt, og sovnet. Etter dette gikk julen forholdsvis normalt for seg, men jeg sov ikke allverden. I går fikk jeg et nytt lignende anfall, og det starter igjen med at jeg ligger å prøver å puste rolig og avslappende, men ender opp med å fokusere så mye på hjerterytmen at den minste lille endring fører til en eskalering som endte med et lignende anfall. Denne gangen gikk jeg opp for å ta en 2 mg Vival som jeg har fått for flyskrekk. Igjen gikk det en stund før det hele roet seg, og jeg ble da veldig trøtt og sovnet. Nå skal vi på en etterlengtet ferie om noen dager, og jeg er bekymret for at disse kraftige anfallene skal komme oftere og oftere, og ødelegge gleden av reisen. Jeg er usikker på hva spørsmålet mitt er, det er mulig jeg bare trenger noen kloke og beroliggende ord.

Mann 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Hei,


du beskriver at du har i 10 år slitt med panikkangst med helseangst.

Du angir at ditt fokus når det gjelder helseangsten har vært på hjerterytmen de siste årene. Du beskriver at du har hatt episoder der du kjente på at hjertet har hoppet over et slag, men at pausen ble fulgt av et ekstra sterk slag. Du beskriver at du i etterkant av slike episoder kunne oppleve svimmelhet som går veldig fort over samt sterk uro. 

Du forteller at du fikk et kraftig panikkanfall i jula der du kjente sterk og uregelmessig hjerterytme og uro der symptomene gikk over i løpet av 15 minutters tid. 


Som tilleggsinformasjon angir du at du ble utredet flere ganger med EKG og diverse blodprøver som alle skal ha vært i orden, men at du ikke har vært til en langtids-EKG.

Du angir at du ikke tar faste medisiner, noe som jeg tolker til at du er ellers frisk fra før. 


Når det gjelder helseangst er det alltid viktig å avklare først at det ikke er noe bakenforliggende fysisk sykdom, før man kan slå seg til ro at det er angst det er snakk om. 

I ditt tilfelle høres det ut at du har tatt flere EKG, samtidig som du selv påpeker at EKG ikke ble tatt når disse ekstraslagene har oppstått. EKG er et moment-bilde slik at det kan være lurt å drøfte en henvisning til langtids-EKG med fastlegen for å få utelukket annen bakenforliggende sykdom. 

Men husk også at de fleste mennesker opplever ekstraslag på ett eller annet tidspunkt i livet sitt. Dette betyr at selv om ekstraslagene dine skulle være reelle og ikke bare være helseangst, behøver de ikke nødvendigvis å være tegn til alvorlig hjertesykdom, men kan altså også være tilstede hos helt friske. 


Den sterke uroen som du beskriver kan tale mer i retning angst. Angst er ofte ledsaget av hjertebank. 

Likeså er alvorlig hjertesykdom ikke typisk for den aldersgruppen du hører til, men mindre det er kjent hjertesykdom i familien din. 

Når det gjelder helseangst er det viktig at man jobber med selve angsten etter at fysisk sykdom er blitt utelukket. Det er derfor anbefalt at du drøfter med fastlegen din om for eksempel kognitiv terapi mot helseangst kan være et aktuelt i ditt tilfelle. 


Samlet sett vil jeg anbefale deg til å ta kontakt med fastlegen for å drøfte en henvisning til langtids-EKG for å utelukke bakenforliggende sykdom samt drøfte behandling mot helseangst med fastlegen.


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg en riktig fin ferie som du bør nyte fult ut!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-