Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan antibiotika gi angst?

Spørsmål

Hei. Opererte vekk galleblæra forrige torsdag pga flere episoder med betennelse. Var planlagt operasjon, men under operasjonen sprakk gallleblæra når de skulle fjerne den. De sa at det ble skyllet godt og ble satt på intravenøst antibiotika 4x det neste døgnet. Etter dette har jeg stått på Flagyl x3 PR dag og Bactrim x4 PR dag. Har tilvanlig veldig mye angst. Dette er forverret i etterkant, var veldig likt sist jeg gikk på det samme. Angst og søvnproblemer, kan dette være bivirkninger av antibiotika? I morgen er siste dag med antibiotika, er da hysterisk for at det skal oppstå komplikasjoner. Hvis de hadde skadet gallegang, lever, tarm OL under operasjon hadde jeg merket det selv om jeg går på antibiotika nå? Eller kommer det etterpå da? Når kan jeg forvente at faren for komplikasjoner er over? Angstfull dame.

Kvinne 35
Svar

Hei.


Nei, antibiotika kan ikke gi økt angst eller søvnproblemer. Men din frykt for og tanker om det, kan avgjort forverre din angst. Og hele sykdomsepisoden nå, inkl komplikasjonen, er også noe som naturligvis kan trigge angst hos disponerte personer. Det er nok en kombinasjon av slike ting som er årsaken til økt angst hos deg nå. Og så selvfølgelig ytterligere forverret nå med din angst for ytterligere komplikasjoner. Du sier jo at du er "hysterisk" for flere komplikasjoner. Du har nok ingen flere skader etter operasjonen, for det hadde kirurgen sett og informert deg om, samt ordnet det under operasjonen. En lukker ikke buken hos en operert pasient før en forsikrer seg at alt er som det skal der. Du trenger mao.ikke bekymre deg for videre komplikasjoner. 

Det er det ingen rasjonelle grunner til. Men når det er sagt, så er det jo slik at ingen garantier kan gies når det gjelder alt som heter helse, sykdom, behandling, det vet vi jo. Det er jo en del av det å være menneske. Vi må derfor velge å forholde oss kun til det vi har av fakta til enhver tid, ikke til tanker og fantasier om alt som hypotetisk sett kan skje (som f.eks. at jeg faktisk kan få et takras i hodet idag og ikke lever til kvelden) og for ditt vedkommende vil det bety at du nå kun kan og skal forholde deg til fakta: Du er operert, komplikasjonen som skjedde ble oppdaget og behandlet. Noe mer er det ikke. Alle de uendelighetene av "enn hvis" som vi kan tenke hvis ikke ikke bevisst lar være å tenke på de, gir oss ingenting av nytte, kun angst.   

Ta med deg disse rådene og øv på dem, for alt en øver på, blir en bedre i. God bedring videre!