image: Kan angst og stress gi muskelstivhet og sykdomsfølelse?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan angst og stress gi muskelstivhet og sykdomsfølelse?

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med at hele kroppen min er stiv og støl konstant fra armer til ben - rygg og nakke. Veldig vansklig å trene da jeg er helt ødelagt neste dag.

Jeg var godt trent før.

Får også en tilbakevendende feber og sykdomsfølelse med hetetokter og frysninger, og mye leamus overalt i kroppen. Dette går fra mye til ingenting til dager.

Jeg tøyer ut hver eneste dag og det hjelper, men våkner opp neste dag stivhet og smerte i kroppen igjen. Dette har holdt på i snart 2 år nå, med noen bedre perioder.

Jeg har vært på et privat legesenter og blitt undersøkt med utvidede blodprøver, men uten funn. Legen der sendte meg til psykiater fordi jeg tidligere har hatt panikkanfall. Nå bekymrer jeg meg daglig over disse vonde symptomene.

Problemet mitt er at jeg ikke klarer å akseptere at angst og stress kan få meg til å føle meg så dårlig og syk? Jeg har ingen muskelsvakhet og anser meg selv som sterk, men tåler ingenting uten og bli utmattet / melkesyre.

De kunne se at jeg hadde hatt borrelia, men ingen aktiv infeksjon på prøvene - kan jeg plages av dette ?

Føler ikke jeg blitt tatt seriøst av noen, da de ikke finner noe på prøvene, og det er forferdelig slitsomt.

Mann 26
Svar

Hei.

Du er altså en ung mann på 26 år, uten noen kjente fysiske sykdommer. Du har i to år vært plaget med stivhet i kroppen, sykdomsfølelse m.v. Du har vært undersøkt for dette uten at man har funnet tegn til fysisk sykdom. Det er i utgangspunktet veldig bra, for det er jo utrolig mye bedre å ikke ha sykdommer enn å ha det. Det er også slik at når en ikke finner tegn til sykdom, så betyr det som hovedregel at en heller ikke har noen sykdom, og det er det veldig viktig å være klar over, slik at en ikke tar for gitt at man har en uoppdaget sykdom. For det er jo en forferdelig situasjon å være i, å tenke at man har en sykdom som ikke blir oppdaget. Og dersom det da er slik at man ikke har noen sykdom, men tenker at man har det, så ligger løsningen naturligvis i å la være å tenke at man har en uoppdaget sykdom.

For hvis man over tid går og tenker at man har en uoppdaget sykdom, så vil dette med stor sikkerhet føre til helseplager, for eksempel slike som du opplever.

Stivhet og smerter i kroppen kan avgjort skyldes muskelspenninger sekundært til bekymringer og angst, for eksempel din angst for at du har en sykdom og det at du tenker at du ikke blir tatt på alvor av helsevesenet. Spesielt det sistnevnte må være en forferdelig følelse, tenker jeg, og det kan avgjort sette seg i kroppen og tenkes å kunne gi muskelspenninger og sykdomsfølelse.

Dette med at du føler at du ikke blir tatt seriøst, er egentlig ganske alvorlig, for det er vanskelig eller umulig å få god helsehjelp om en ikke føler at en blir tatt seriøst. Men vær klar over følgende: Det at du føler at du ikke blir tatt seriøst, er på ingen måte ensbetydende med at du ikke blir tatt seriøst. Du sier at du føler det slik, fordi en ikke finner noe galt på blodprøver.

Men det å ikke finne noe på blodprøver er jo absolutt ikke noe som tilsier at du ikke blir tatt på alvor. Det betyr bare det det betyr: at en ikke finner tegn til sykdom på de prøvene en har valgt å ta.

Det å ikke finne tegn til fysisk sykdom betyr heller ikke at man ikke blir tatt på alvor, for det kan jo faktisk være at årsaken til at en ikke finner noe, er fordi du kanskje ikke har noen sykdom.

Jeg kan ikke si noe om du har noen fysisk årsak eller ikke til dine plager, men som du forstår, kan jeg fortelle deg at er slik at sykdom som hovedregel lar seg oppdage ved medisinske årsaker, og i tillegg vet vi veldig godt at bekymringer, angst, frykt for sykdom, følelse av å ikke bli tatt på alvor, det er fenomener som absolutt kan forårsake fysisk følbare helseplager, for eksempel slike du har. Følgelig er det fullt mulig at det er slike ting som er årsaken til plagene dine, og ikke fysisk sykdom.

La oss da tenke at det faktisk er slik det er. Da er det isåfall særdeles viktig at du får rede på dette, og klarer å akseptere det, slik at du kan få legge fra deg tankene om at du kan ha en uoppdaget sykdom og dine følelser av å ikke bli tatt på alvor.

Derfor tenker jeg at det viktigte og nyttigste du kan gjøre nå, er å bestille en dobbelttime hos fastlegen din, for en grundig samtale om de tingene vi har drøftet her. Da skal du ta med en utskrift av spørsmål og svar her, slik at legen din kan se hva vi har diskutert, og dere kan ta det videre derfra. Dette er det beste rådet jeg kan gi deg nå.

Ha det bra og lykke til.

Foto øverst: Albina Gavrilovic / Shutterstock / NTB