Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan angst gi fysisk følbare symptomer?

Spørsmål

Hei, jeg har de siste par ukene vært plaget med ubehagelig pressfølelse i midten av brystregionen, samt tung pust og følelsen av å ha noe i halsen som gjør det vanskelig å svelge. Jeg har også innimellom takvise, stikkende smerter på høyre og venstre side av brystet. Jeg er i en hektisk situasjon rent praktisk og jobbmessig og er litt «manisk» av type, dvs enten høyt oppe eller nede. Samtidig forsøker jeg å passe på hvile, søvn, litt trening og ro når jeg kan. Jeg har nylig hatt et år med sterke muskelsmerter i rygg og skulder og går nå på 10 mg sarotex, som har hjulpet på de akutte smertene. Før jeg startet med Sarotex opplevde jeg noe helseangst i forbindelse med mye utredninger og smerter. Men redselen satt mest «i hodet". Jeg lurer på om mine nye fysiske plager nå rett og slett kan være angstrelatert? Det tar lang tid å få time hos fastlegen min hvis det ikke er akutt og jeg synes det er vanskelig å skille mellom hva som kan være medisinsk eller angst ift når jeg evnt skal kontakte lege

Kvinne 44
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 44 år, som i noen uker har vært plaget med en følelse av press midt i brystet, tung pust og en følelse av "noe i halsen". Livssituasjonen din er litt hektisk, forteller du, og du har en viss tendens til helseangst. Her spør du om de plagene du her har beskrevet, kan være relatert til angst og psykologiske faktorer.


Det kan de helt klart. Det er både vanlig og sannsynlig. Kropp og psyke påvirker hverandre hele tiden, det er almenmenneskelig og noe som ethvert mennesker kjenner til, tenk bare f.eks. på "stressnakke", eksamensmage og slikt. Akkurat det du beskriver, er forøvrig noe i ofte ser som kroppslig uttrykk for angst eller spenninger, og det skjer ofte ved at ubevisste spenninger, angst, bekymringer m.v. får en til å spenne muskulatur, noe som igjen blir fysisk følbart, spesielt over tid. 


Men samtidig som jeg nå bekrefter at det du spør om er meget sannsynlig og riktig vanlig, så kan jeg naturlig nok ikke gi deg en endelig konkret bekreftelse på at det faktisk er dette som er årsaken i akkurat ditt tilfelle. Ethvert menneske kan få reell fysisk sykdom også, inklusive personer som har tendens til helseangst, stresset liv osv. Derfor er det rett av deg å oppsøke fastlegen for å få en bekreftelse på at det faktisk skyldes psykosomatiske forklaringer, dette du her forteller om.


Press i brystet kan jo f.eks. være et tegn på tettheter i blodårene som fører blod til hjertemusklene, coronararteriene. Men da merker en det vanligvis slik at det kommer når man er i fysisk aktivitet, og så forsvinner det helt igjen når en tar et med ro. Dersom dette er tilfelle, hvilket jeg ikke tror siden du ikke har fortalt noe om det, så skal du ikke vente på legetime, men ha time med en gang. Forøvrig er det helt uvanlig og ytterst sjeldent at kvinner på 44 år får slik sykdom. Men hvis du f.eks. har masse hjertesykdom i familien, røyker og er overvektig og har høyt kolesterol, så øker det mistanken og sannsynligheten.


Men slik hjertesykdom vil vanligvis ikke gi de opplevelsen av svelgvansker, stikkinger i sidene og slikt, så jeg får ikke mistanke om at det er det som er tilfellet her. Men det er greit at du vet om det.


Dette med opplevelsen at det "er noe" i halsen og at det oppleves vanskelig å svelge, er et helt typisk psykosomatisk tegn som vi ofte ser.


Håper at dette var et greit svar som du har nytte av. Ha det bra.