Jeg spiser hår - er det farlig?

Spørsmål

Jeg har spist hår i flere år. Tok en periode et mildt anti-depressiva mot dette, men tålte dem ikke. Det jeg lurer på, er om det er sant at hår er ufordøyelig og samler seg i "hårballer" i tarmene som kan gi forstoppelse? Vil det hjelpe å ta tarmskylling på klinikk?
Jeg har de siste par årene hatt store plager med magekatarr, kan det være en sammenheng?

Kvinne, 26 år

Svar

Hei!

Å rive løs hårstrå og spise dem er faktisk ikke helt sjelden. Spesielt barn river løs hårtuster innimellom, men å spise håret etterpå er mer vanlig hos voksne, og det er overvekt av kvinner som gjør dette.

Det er nok ikke forsket veldig mye på denne "uvanen", men personer som gjør dette kan ha mentale plager i tillegg, oftest depresjon eller tvangstanker.

Det er riktig at håret kan samle seg opp i en ball i magesekken . en slik ball har til og med et eget navn: "Bezoar". Som regel ligger denne kun i magesekken, men i ekstremt sjeldne tilfeller kan den strekke seg lengre ned i tarmen og kan da gi plager med fordøyelsen. Som regel gir en "vanlig" liten hårball ingen eller svært få symptomer, men den kan gi irritasjon av slimhinnen, spesielt hvis fastere ting setter seg fast i den, det kan være alt fra pop-corn, tyggegummi eller andre ting man spiser som ikke er fordøyelig. Jeg kan derfor ikke utelukke at magekatarren din kan skyldes dette.

Tarmskylling vil neppe ha noen effekt da denne hovedsaklig skyller tykktarmen.

Da disse plagene ofte har et slags "tvangspreg" er det som regel medisiner og terapi som har effekt. Medisinene er ofte antidepressiva, selv om det ikke nødvendigvis foreligger en depresjon, men andre effekter ved medisinene kan hjelpe på "uvanen".