Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg lurer på om jeg har ADHD

Spørsmål

Lenge slitt med "sosial angst", sykemeldt fra jobb ofte i det siste og sliter. Har lenge prøvd å finne ut av det, helt til jeg kom over hva det vil si å ha ADHD. Jeg leste meg opp på det og jeg har ALLE symptomene. Det var jeg som tok opp sosial angst med legen, fordi jeg sliter jo tross alt sosialt, men det er så mye mere enn det, med sinne, vansker med konsentrasjon, opptatt av alt rundt meg osv. Har nå ordnet meg time hos fastlege på fredag, men føler legen ikke forstår meg helt og bare jatter med meg og hvis jeg sier jeg har adhd så har jeg plutselig det. Kan ADHD ha noe med min sosiale angst å gjøre? Er så mange symptomer som jeg kjenner meg igjen i som jeg ikke har plass til å skrive her, men akkurat nå føler jeg meg 100% sikker på at jeg har ADHD. Helt tilbake til 1.klasse var jeg veldig sjenert rundt voksne, men når de ikke var tilstede var jeg helt vill, så skjønner at kanskje ingen har oppdaget noe i tidlig alder.. Har lest igjennom dette over 10 ganger og er sikkert ikke sammenheng i noe som helst, men det er vanskelig å fokusere når jeg skal skrive så masse. Gruer meg til legebesøket da jeg skal forklare alt dette, kommer til å gå helt i surr og legen blir sikkert ikke å skjønne noe som helst.

Svar

Hei.


Det er lett å kjenne seg igjen i mange slags symptomlister, inklusive ifra ADHD, og på den måten kan en komme til å mistenke at en har en sykdom en kanskje ikke har.  Det er blant annet fordi mye av det en kan lese om i slike symptomlister, spesielt når det gjelder psykologiske fenomener og sykdommer, er i noen grad også normalfenomener, som folk flest vil kunne kjenne seg igjen i. Ofte vil forskjellen mellom normale psykologiske fenomener og psykisk sykdom gå på graden av lidelse, symptomenes intensitet og evt tap av funksjonsevne i dagliglivet osv.

Jeg sier med dette selvfølgelig ikke at du IKKE har ADHD, men jeg kan naturligvis heller ikke bekrefte det. Men når du først har fått tanker om dette, støtter jeg deg fullt ut med å oppsøke legen din for å ta opp dette, så får du en objektiv og profesjonel vurdering av det, og slipper å stille diagnoser på deg selv. Det må dessuten være fint for deg å få avklart at du ikke har det, så vet du det og har en ting mindre å tenke på.


Du skriver at du tenker at legen din bare vil jatte med deg, og si at du har ADHD hvis du selv sier at du har det. Slik fungerer det på ingen måte, akkurat den tanken er faktisk helt feil. Diagnosen stilles først etter grundig utredning og kartlegging, oftest med spesialisthelsetjenesten involvert, dvs at du blir henvist til utredning for dette, om legen mener der er en berettiget mistanke om det.


Videre sier du at du gruer deg til legetimen, fordi du er redd for å gå i surr når du skal forklare alt dette, og at legen helt sikkert ikke kommer til å skjønne noe. Det trenger du heller ikke bekymre deg for, for du forklarer deg særdeles ryddig og presist her, noe som viser at det er noe du er god til. Jeg kan også gi deg et praktisk tips i den forbindelse: Ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, og vis det som innledning til timen. Det er en god start på timen, hvor du effektivt får forklart legen det du har forklart meg her, og så prater dere videre ut fra dette. Det vil gjøre timen mye lettere for deg, så følg det rådet.


Jeg ønsker deg lykke til med legetimen, og med å få funnet ut av dette. Ha det bra.