Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg er redd for å bli psykotisk

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 35 år og sliter med angst og depresjon. Jeg har begynt på cymbalta 60 mg. Jeg har i det siste hatt angst for å bli psykotisk. Jeg er normal og husker og alt sånn. Men en del tankekaos. Jeg er i jobb. Saken er at jeg opplever å få slike små blikk. Det kan være når jeg er ute og går tur at jeg tror jeg ser ting som ikke er der. Det forsvinner like fort. 1 sekund. For eksempel tror jeg ser et skilt som ikke er der. På lang avstand så kan det se ut som et menneske, som jeg ser med en gang at det ikke er det, men er et skilt. Jeg verken hører stemmer eller noen form lukt. Hva kan dette være? Jeg har nok hengt meg veldig opp i dette med å bli psykotisk. Noe som jeg ikke har vært før. Jeg går regelmessig til legen. Men dette gjør meg ekstra redd når jeg ikke vet hva det kan være. Jeg har heller ikke vrangforestillinger. Takk for svar.

Mann 35
Svar

Hei.


Du har nå begynt med en medisin mot angst og depresjon, og jeg antar at det du nå spør om her, er et av flere symptomer du har pga nettopp de diagnosene / plagene. Derfor tenker jeg at muligheten for at dette avtar når medisinen etterhvert gradvis begynner å virke, er stor. Mens du venter på at medisinvirkningen setter inn, noe som skjer gradvis over måneder, bør du derfor prøve å ikke være opptatt av de tingene du her beskriver, og "hva det kan være". Det er enhver grunn til å tenke at det har med din psykiske sykdom å gjøre. Forøvrig er det å få en "merkelapp" på et eller annet symptom, (hva det "er", det du her forteller om) ikke nødvendigvis hensiktsmessig eller nyttig. Jeg er mer jordnær og pragmatisk i tilnærmingen: Du merker det du merker, uansett om det kalles det ene eller det andre, og så kan du tenke at "det" vil avta etterhvert som medisinene begynner å gjøre sin virkning. Du høres forøvrig absolutt ikke psykotisk ut, for du har jo innsikt i at de tingene du i korte øyeblikk føler at du "ser", ikke er reelle. Det å føle at en får noen "blikk", er forøvrig noe heller almenmenneskelig, og ikke pr definisjon et symptom på sykdom. Det er mer en glideskala, fra det normale, slik alle kan kjenne: "Så han litt rart på meg da jeg sa det?" til psykotiske opplevelser av overvåking og tankelesing osv. 

Det er bra at du går regelmessig til legen, for det er viktig å lufte og ventilere slike tanker som du her beskriver. Det tar oftest noe av intensiteten ut av dem. Så fortell for all del det du her har fortalt, til legen din også, om ikke du har gjort det ennå. Det er noe som heter "Det lindrer å dele", og det gjelder absolutt slike ting som du her forteller om.

Og å være bekymret for å være psykotisk trenger du ikke å være. Jeg tror heller at det kan være et av ansiktene til din angst, altså en angst for det å kunne bli psykotisk. Noen er redde for å få kreft, noen er redde for å bli psykotiske. Da er ikke "mulig psykose" selve problemet, men det er angsten for å bli det, som er problemet.

Håper at mine tanker og ord her kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-