image: Hyppig urinering på jobb, men ikke hjemme. Psykologisk betinget?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppig urinering på jobb, men ikke hjemme. Psykologisk betinget?

Spørsmål

En sjelden gang i blant hender det at jeg blir veldig tissetrengt. Helst når jeg er veldig trøtt, og helst når jeg er på jobb.

Dette har plaget meg så mye at det har gitt meg "tvangstanker" om urinering og diabetes. Jeg har en jobb der jeg ikke har mulighet til å gå på do når jeg er tissetrengt. Jeg har derfor funnet ut at jeg må gå på do når jeg har mulighet, ikke når jeg må. Når jeg er på jobb går jeg derfor på do hver 1-2 time. Jeg går uavhengig om jeg er tissetrengt eller ikke. Klarer alltid å presse ut litt urin. Når jeg er hjemme kan det hende at det går 5-7 timer mellom hver gang jeg besøker toalettet (Pleier alltid å notere meg klokkeslett. Gikk på do sist kl 11:30 i dag, for 5 timer siden)

En sjelden gang i blant hender det at jeg blir veldig tissetrengt, og det bare kort tid etter at jeg allerede har vært på do. Dette skjedde sist i dag, da jeg gikk på do rundt kl 10:10, og ble tissetrengt igjen en halvtime senere. Følte at jeg ikke klarte å tømme blæra. Føltes ut som det fortsatt var urin igjen. Etter en halvtime føltes det ut som en veldig intens "trengthet", det føltes ut som at jeg bare måtte gå med ÉN gang. Dette er veldig plagsomt og forstyrrende. Klarte nesten ikke å tenke på noe annet enn at jeg måtte så intenst på do.

Når jeg først kom meg på do var det full tank (Ikke bare noen dråper) og helt gjennomsiktig urin. Som sagt så skjer dette en sjelden gang i blant, men problemet er at jeg aldri vet når det skjer. Det er derfor jeg har begynt å gå på do hver 1-2t på jobb, i frykt for at jeg plutselig må intenst på do. Jeg drikker nesten ikke lengre når jeg er på jobb, i frykt for å måtte urinere. Det er over en mnd siden sist jeg hadde det sånn, og det skjedde kun én gang da også.

Hva kan det være? Kan det være diabetes? Som sagt så skjer det kun når jeg er på jobb, og aldri på fritiden. På fritiden kan det gå flere timer mellom hvert dobesøk, og våkner.

Mann 27
Svar

Hei.

For meg virker det overhengende sannsynlig at dette er psykologisk forklarbart, og ikke en fysisk tilstand. Og det gir absolutt ingen mistanker om diabetes, det kan du utelukke.

Grunnen til at jeg oppfatter det som psykologisk betinget, er at du ikke opplever denne fokuseringen på urinering på fritiden eller om natten, men i jobbsituasjonen, en situasjon hvor du ikke kan tisse når du måtte føle for det.

Det virker som du har viklet deg inn i en overfokusering på urinering, blant annet utløst av det at du ikke er fri til å tisse når du vil på jobb. Det at du viljemessig går på do og "presser ut litt urin" hver 1-2 timer på jobb, taler meget klart i retning av at dette er psykologisk forklarbart. For urinering er jo under vanlige omstendigheter en automatisk prosess vi hverken trenger å tenke over eller å planlegge. De aller fleste mennesker tenker ikke på urinering før en merker at en må tisse, og da går man og tisser, så enkelt.

Som et ytterligere argument for at dette høres "psykologisk" ut, er det at det ikke finnes fysiske sykdommer som arter seg slik du beskriver dette. Har man en fysisk tilstand, for eksempel i blære / urinveier, så skiller ikke den mellom jobb og fritid.

Jeg tror kort og godt at du har kommet deg inn i en eller annen slags psykologisk blindgate her, og at dine bekymringer og tanker om dette er med og vedlikeholder det. Derfor tror jeg også at du ved hjelp av noen få samtaler med fastlege eller en psykolog vil lett komme deg ut av dette. Start med fastlegen, og ta med stor fordel med deg en utskrift av vår kommunikasjon her, slik at fastlegen kan se hva vi har snakket om og så kan dere diskutere det videre derfra.

Jeg håper at du har nytte av informasjonen og rådene, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-