Hypericum

Spørsmål

Jeg har en samboer på min alder som har vært plaget med nedstemthet over lang tid, mange år. Etter samtaler med psykolog har vi kommet frem til at det her kan dreie seg om diagnosen dystymi. Han har fortsatt hos psykologen, har vært der åtte ganger nå, men det er ingen merkbar forbedring. Han er litt skeptisk til bruk av antidepressive medikamenter, derfor er det foreløpig bare samtale-terapi som brukes som behandlingsform. Jeg lurer på om det i hans tilfelle kan være verdt å prøve Hypericum stada som et supplement i behandlingen? Hvor lenge vil du forresten anslå at han må gå i samtale med psykolog før det merkes noe bedring? Psykologen har ikke gitt noe anslag på behandlingstid.

Kvinne, 26 år

Svar

Hei!

Det kan ta svært lang tid før terapi gir veldig merkbare resultater, kanskje minst ett halvt år og noen ganger opp mot ett år. Dere bør ikke stille forventninger til hver gang han har vært hos terapeuten, da forandringene kan gå gradvis og over lang tid. Antidepressive medikamenter kan på ingen måte erstatte samtaleterapi men kan være et nyttig supplement for å "komme i gang" eller for å øke forbedringen når psykologen mener han har såpass mye psykologiske ressurser og innsikt at medisinene har sin berettigelse.

Hypericum stada eller johannesurt kan være nyttig å forsøke, men har jo ikke effekt på linje med antidepressiva og brukes som regel mot lettere plager. Det er vel ingen skade i å bruke dette i en prøveperiode, men si ifra til psykologen.