Hvorfor setter legen sprøyte?

Spørsmål

Hei!

Jeg har hatt stor sprøyteskrekk og skal besøke en hudspesialist. Tror du hudspesialisten vil bruke sprøyte? Hvilke grunner er det når en lege bruker sprøyte? Det ville kurert en stor legeskrekk for meg hvis jeg får et mer realistisk innblikk i dette.

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Det er mange som er engstelige for sprøyter, selv om sprøytestikk vanligvis ikke er så veldig smertefulle. Det er nok oftere skrekken for en ukjent smerte som skremmer folk, og det kan være vanskelig å forberede seg på at det skal gjøre vondt og at man ikke slipper unna..

Leger setter sprøyter hovedsaklig av to grunner;
- for å sette stoffer inn i kroppen
- for å tappe noe ut av kroppen.

Eksempel på det første kan være at legen setter lokalbedøvelse før et sår skal syes, at det settes medisiner i en blodåre eller i huden, eller at det settes vaksiner.

Legen ønsker også noen ganger å hente noe ut av kroppen, feks blod eller andre kroppsvæsker, eller for å tappe ut puss og verk fra en byll.

En hudspesialist trenger vel vanligvis ikke å sette sprøyter, men det kan tenkes at det er nødvendig å sette bedøvelse før en føflekk fjernes. Hvis du er veldig engstelig for smerten kan du be om å få hudbedøvelse i form av bedøvende krem. Det kan også være lurt å legge seg ned når sprøyten settes, slik at du ikke besvimer så lett.

De fleste sprøytestikk kan settes på en skånsom måte uten at det gjør så veldig vondt, og hvis legen gjøres oppmerksom på at du er engstelig er jeg sikker på at han/hun vil anstrenge seg for å gjøre det minst mulig traumatisk for deg.