Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan jeg vite om jeg har depresjon?

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg har depresjon. Jeg er 29 år gammel og jeg har nylig oppnådd noe jeg har drømt om hele livet (karrieremessig), jeg tjener ok med penger, har en samboer som er den helt riktige personen for meg. Alt er bra, jeg ønsker meg ikke noe annet sånn sett. Likevel er jeg så trist hele tiden. Jeg gråter hele tiden, ofte ikke av noe spesielt. Jeg blir også veldig fort sint og irritert på alt mulig og «klikker» av ingenting. Etterpå når jeg har roet meg ned litt, forstår jeg at jeg har reagert helt ut av proporsjoner. Det har vært sånn som dette siden i fjor høst, med en gradvis forverring. Helt siden nyttår har det vært spesielt mye av både gråting og sinne. Nesten hver dag er det gråting eller/og et sinneutbrudd. Jeg forstår ikke hvorfor, og det begynner å tære på samboeren min og dagliglivet vårt. Jeg har hatt perioder hvor det har vært slik tidligere i livet også, men ikke like ille som nå. Jeg hadde også migrene en dag, og det får jeg ikke ofte, men det hender 2-3 ganger om året (trenger altså ikke ha noe med hovedproblemet å gjøre). Jeg har hatt perioder i livet tidligere hvor tilværelsen ikke var så bra, men da var det gode grunner til hvorfor og jeg kunne jeg løse min nedstemthet ved å forandre på det i livet jeg ikke var fornøyd med. Sånn er det ikke nå. Nå er jeg fornøyd med livet, men likevel nedstemt. Moren min er en eller annen form for deprimert og begynte å gå på antidepressiva da jeg var i begynnelsen av tenårene fordi hun var sint hele tiden og tilbragte store deler av døgnet i senga. Den antidepressivaen går hun på ennå. I blant får hun ikke tatt den, og da er hun helt umulig å være med. Samtidig snakker familien min lite om det, så jeg vet ikke helt nøyaktig hva hun feiler, men jeg begynner å bli redd for at jeg feiler det samme. Det er også flere familiemedlemmer som er deprimerte og går på antidepressiva. Det er det siste jeg vil, men jeg vil ikke ødelegge livet og relasjonene mine ved å være så sint som jeg er nå heller. Hva gjør jeg?

Kvinne 29
Svar

Hei,


du beskriver at du sliter med nedstemthet og sinne til tross for at du nå har oppnådd alt som du har drømt om i livet ditt. Samtidig beskriver du også tidligere perioder med nedstemthet og sinne. 

I tillegg opplyser du at din mor har en sykehistorie innenfor depressive lidelser og bruker antidepressiva. 

(Dette er forresten en viktig informasjon til en eventuell fremtidig behandler siden depressive lidelser kan ha en genetisk (altså en arvelig) komponent.)


Det er verken mulig eller forsvarlig å stille diagnoser via nettet. 

Nedstemthet og sinne er symptomer. 

Det finnes flere lidelser innenfor psykisk helse der disse symptomer kan forekomme. 

Om du mistenker at du kan ha en depresjon er det altså viktig å få kartlagt og utredet dette grundig.


Dessuten forekommer depresjon i dagens diagnosesystem innenfor ulike psykiatriske diagnoser som for eksempel "depressiv episode", "tilbakevendende depressiv lidelse", "bipolar lidelse", "blandet angst og depressiv lidelse" for å nevne noen. 

Behandlingen kan være ganske ulikt avhengig av hvilken diagnose som blir stilt og antatt bakenforliggende årsak. 


Mitt råd til deg er å ta kontakt med fastlegen din for å drøfte om en henvisning til nærmeste DPS med tanke på videre utredning og behandling kan være på sin plass. På den måten får du stilt både riktig diagnose samt at du ved behov kan få et behandlingsopplegg som er tilpasset akkurat deg. 


Jeg håper at jeg har hjulpet deg på veien videre og ønsker deg alt det beste! Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-